C1 wint Challenge Cup op internationaal voetbaltoernooi

EVC C1 heeft in het Pinksterweekeinde deelgenomen aan een groot internationaal toernooi in Arnhem. Maar liefst 120 meisjes- en jongenselftallen in de categorie D t/m B uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Polen, Noorwegen, Frankrijk, België en Zwitserland waren naar Arnhem gekomen om de degens met elkaar te kruisen. De wedstrijden werden gespeeld op de velden van  drie clubs uit Arnhem en omgeving. EVC speelde op het complex van RKVV Huissen, waar lichte ergernis over de bonkige velden als sneeuw voor de zon verdween bij de aanblik van het brede kunstgrashoofdveld dat gedeeltelijk werd omzoomd door een mooie tribune en dito kantineterras.

Op vrijdagavond werd het toernooi ceremonieel geopend op het hoofdveld van voetbalvereniging Arnhemia. Alle teams stonden op het veld in trainingspaktenue en met de vlag van de club of het land van herkomst. Ze werden welkom geheten door de organisator Euro-Sportring en de wethouder van Arnhem. Nadat de volksliederen waren gespeeld trokken de teams in een stoet achter de fanfare naar het hoofdgebouw, waar de begeleiders (in ons geval trainer Nico van Dijk, leider Ronald Knook en ondergetekende) informatie kregen over het verloop van het toernooi. Toen we het veld afliepen, droeg Laurens de EVC-vlag en te midden van al die landenvlaggen leek het wel alsof onze jongens aan een WK deelnamen.

We verbleven op een recreatiepark net buiten Arnhem. Een chalet voor de leiding en twee voor de jongens. Meteen die vrijdagavond was het al gezellig. Na een kort nachtje werden de jongens om 6.30 uur gewekt door de sirene van Ronald. Een beetje pips werd het ontbijt genuttigd en meteen daarna vertrokken we naar Huissen, waar de jongens om 9.00 uur aantraden tegen het Zwitserse FC Töss. Toen we het veld betraden was de tegenstander druk bezig met een warming-up zonder bal. Toen de bal eraan te pas kwam, kregen we het vermoeden dat EVC goede kansen had te winnen. Maar de wedstrijden duurden maar twee keer een kwartier. Dat half uur was genoeg, want Aaron, Semmi en Timon zorgden voor de 3-0 eindstand. Het doelpunt van Aaron was al fraai, maar dat van Semmi mogelijk nog fraaier. Hij bracht de bal uit een lange pass perfect in de loop onder controle en joeg de bal vervolgens in de kruising. Een domper was het uitvallen van Jan, wiens adem werd benomen doordat de knie van Sam na een ongelukkige botsing in zijn ribbenkast kwam. Jan heeft die dag geen wedstrijd meer gespeeld, maar de dag erna gelukkig alle wedstrijden meegedaan. Ongelukkiger was Alvar, die op krukken mee naar Arnhem was gegaan. Op het Rob Schuttoernooi was hij gemeen – om niet te zeggen schandalig – geattaqueerd door een speler van het altijd sportieve VV Blokkers: scheurtje in het teenbot. Het was leuk dat Alvar er toch bij was.

De tweede wedstrijd speelden onze jongens tegen het Deense FC Djursland. Ik dacht altijd dat Denen beschaafd en  lief zijn, en dat zijn ze ongetwijfeld ook, maar voetbal maakt driften in de mens los. De jongens van Djursland met hun Vikingstaartjes waren bloedfanatiek en speelden op het randje. EVC was de veel beter voetballende ploeg, maar kreeg tien minuten voor tijd na een handsbal van Sam, die daar weinig aan kon doen, een penalty tegen: 0-1 verlies. De laatste wedstrijd tegen SV De Meern C1 moest dus gewonnen worden. De Meern speelt tweede divisie, kansloze missie dus. Maar EVC heeft gewoon een heel goed team en speelt in de tweede klasse ver beneden zijn stand. Onze jongens speelt een topwedstrijd – uitblinker Laurens – die met 1-0 (doelpunt Semmi) werd gewonnen. Omdat Djursland met 4-0 van Töss had gewonnen, werd EVC derde in de poule. Er waren dus drie ploegen met zes punten, maar EVC kwam één doelpunt tekort om tweede of zelfs eerste te worden! Dat betekende dat we op zondag mee gingen doen aan de Challenge Cup: de hoofdprijs voor teams die derde en vierde waren geworden. De zaterdag sloten we gezellig  af met een door de moeder van Rowan (Brigitte) geregelde barbecue op het recreatiepark, waar ook Sandra, Erica, Henk, Johan, Robert, Peter, Fay en Noah bij waren. Henk en Robert gingen daarna weg, maar de overige ouders bleven overnachten op het recreatiepark. Daarbij sprong de sanitaire luxe van het bungalowtje van Peter en Brigitte in het oog. Kamperen is niet meer zoals vroeger, toen je je behoefte in een emmer moest doen en je biertjes in de beek moest koelen.

Op zondag werd op het hoofdveld met 3-0 gewonnen van het Deense Nibe2 (Eric 2X en Aaron) en vervolgens met 10-0 een soort D-elftal van Arnhemia – Jan 3X, Timon 2X, Eric, Aaron, Semmi, Rowan en Sjors, die vanwege het ontbreken van enige tegenstand mee ging voetballen en prompt met het hoofd scoorde. De kruisfinale was tegen het fanatiek en fysiek spelende FC Astrup C1 uit Denemarken. Omdat het 0-0 bleef moesten penalty’s de beslissing forceren. Eric benutte de eerste penalty. Sjors stopte de eerste bijna en vervolgens schoot John de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Astrup benutte de tweede, Semmi de derde en met een 2-2 stand schoot een speler van Astrup de bal over het doel. Kike maakte geen fout en vervolgens ranselde Sjors de bal uit het doel. Een geweldige redding! Sam bleef koel en maakte het karwei af. Eindstand: 4-2. EVC door naar de finale!  Die werd op het hoofdveld gespeeld tegen het Deense Nibe 1, dat voor onze jongens geen partij was. John scoorde uit een meesterlijk genomen vrije trap en wie anders dan Aaron gooide de wedstrijd met zijn vierde doelpunt van het toernooi op slot.  EVC was dus eerste geworden van de tweede speeldag. Met zes overwinningen, één nederlaag, 19 doelpunten voor en slechts 1 (!) tegen heeft de C1 een heel goed toernooi gespeeld. Het is jammer van dat enige tegendoelpunt, want daardoor misten we de echte finale, waar EVC goede kansen zou hebben gehad in de wetenschap dat het op de eerste dag tweede divisionist De Meern had verslagen.

Al met al een uiterst geslaagd weekend en een onvergetelijke ervaring voor de jongens. Dank aan Nico, die het initiatief heeft genomen, en dank aan Ronald, die erg veel geregeld heeft. Ook een bedankje voor het EVC-bestuur vanwege de verleende medewerking aan de benefietwedstrijd Oud-EVC en Oud-Volendam op 18 april. Rest nog de kampioenswedstrijd tegen Velsen C1. Zaterdag om 11.45 uur bij EVC. Worden de jongens kampioen, en dat kan eigenlijk niet meer misgaan, dan kunnen we helemaal spreken van een topseizoen.

 

Dick

Check Also

Grote clubactie 2020

Hallo jeugdleden van EVC,De trainingen zijn alweer volop bezig, de eerste wedstrijden zijn gespeeld en …