AFC – EVC

Afgelopen zaterdag reisde EVC af naar één van de grootste amateurclubs van Nederland. De meeste mensen kennen vooral de zondag afdeling van AFC. Maar ook de zaterdag 1 van AFC is een zeer sterk team. Zo zijn er zoon 22 man die proberen bij de eerste elf te komen. Vergeleken met EVC is dit een grote luxe. Toch gaven we ons niet gewonnen en wisten wij dat onze kansen wel weer kwamen.

Zo was het spelbeeld wederom snel duidelijk. EVC stond compact en AFC had balbezit, EVC kwam er op dat gebied niet aan te pas. Ondanks dat EVC compact stond, speelde AFC het een paar keer bijna kapot. Het elftal van de Amsterdammers probeerde vooral met de lopende mensen op het middelveld gevaarlijk te worden. Dit lukte hier en daar door het creëren van kleine mogelijkheden, maar de echte kansen bleven uit.  EVC het kon het namelijk opbrengen mee te gaan in de strijd. Wel kon de nummer 4 van AFC 2x van afstand schieten nadat hij een speler van EVC had uitgekapt. Gelukkig werd dit niet heel gevaarlijk. Via de omschakeling was de eerste grote kans voor EVC. Bryan stuurde Jeffrey Veerman diep en die omspeelde de keeper. Helaas kwam Veerman uit op zijn links en nog is met een moeilijke hoek ook. Zo bleef het 0-0. Niet veel later was er een identieke situatie, alleen nu ging de andere Jeffrey richting de keeper. De keeper kwam zeker 25 meter uit en dreef daardoor Schilder naar de zijkant. Na het omspelen van de keeper schoot Jeffrey Schilder richting goal maar iets voor de lijn werd de bal weggekopt. AFC kreeg nog een aardig vrije kop kans uit een corner, maar hier werd niets mee gedaan.  Net als twee andere situaties. De rechtsbuiten van AFC kreeg 2 schietkansen van binnen de 16 maar besloot tot 2x toe af te kappen. 2x was dat een verkeerde keuze omdat de verdedigers van EVC uitstekend hun werk deden. Het gevaar van EVC kwam vandaag vooral vanaf de linkerkant. De rechtsback van AFC werd bijna elke actie voorbij gespeeld door Jeffrey Schilder en vlak voor rust beloonde EVC zichzelf dan ook. Zo was Jeffrey Schilder wederom de aangever op zijn naamgenoot die de bal alleen hoefde in te tikken. Vlak erna was het rust en zo kon EVC met opgeheven hoofd en een 0-1 voorsprong een kopje thee drinken.

Na rust was er hetzelfde spelbeeld. AFC kwam niet tot echte kansen maar liet EVC bijna niet aan de bal. EVC kreeg de bal op het middenveld gewoon niet pakken. Toch waren de uitbraken wederom gevaarlijk. Bilal had het deze wedstrijd iets lastiger. Zijn enige kans van de wedstrijd kwam na een goede één-twee met Roy van Antwerpen die na een individuele actie de bal terug gaf aan Bilal. Toen Bilal de bal niet goed aannam kwamen de verdedigers van AFC er alweer tussen. Kort daarna speelde Jeffrey Schilder nog 2 man uit maar hij kon het de keeper van AFC niet lastig maken. Zo werd aanval op aanval gevaarlijker. Blijkbaar vond de( tot op dat moment eerlijk vlaggende)grensrechter het genoeg en hij besloot dat het tijd was in te grijpen.  Jeffrey Schilder werd door Jeffrey Veerman diep gestuurd en de bank van EVC ging staan voor de grote kans die Schilder kreeg. Schilder kwam vanaf links oog in oog met de keeper van AFC. Tot verbazing van EVC werd er gevlagd en gefloten voor buitenspel. Het gebeurde voor de dug-out van EVC en ik kan vertellen dat het op zeker 3(!) meter geen buitenspel was. Zeer schandalig en jammer genoeg iets wat vaker te zien is op de voetbalvelden. De grens die in de eerste helft zo netjes leek durfde het gewoon aan op dit moment te vlaggen terwijl het in lijn was met onze dug-out. Toen even later een schot van Bryan geblokt werd en voor de voeten van Jeffrey Veerman viel, kon ook de grens niet meer vlaggen. Maar de scheidsrechter floot wel. Hij besliste gewoon even zelf dat het buitenspel was. Ongelofelijk. In de tegenaanval kwam AFC er vlijm scherp uit. Zo scherp dat grensrechter Hans Uijlenhoed genoodzaakt was te vlaggen. Je raadt het al, de scheidsrechter floot nu niet, 1-1. Zeer frustrerend en ik durf ook te zeggen echt schandalig. Dit is nu al de 3e (!!!!!!) goal die word toegekend na een vlagsignaal van EVC. Terwijl ik een hand in het vuur wil steken voor de eerlijkheid van onze vlaggers. Zelf de trainer van AFC gaf na de wedstrijd toe dat die goal buitenspel was. Zo wordt er een aanval van EVC afgefloten terwijl de grensrechter niet eens vlagt voor buitenspel en zo ligt de tegenaanval er zomaar in ondanks een eerlijk vlagsignaal. Zeer frustrerend en ook dit keer zou het ons punten kosten. Ik weet niet wat er gebeurde maar het hele spel van EVC was daarna gelijk weg. Een minuut later ging een bal na een corner van AFC over Barry heen en kon de spits van AFC zo zijn 2e inschieten. Hierna speelde AFC EVC wel een beetje kapot. Zo kwamen er meerdere kansen en bracht Barry af en toe goed redding. Even later viel een bal dan toch voor de spits en die kon zo zijn 3e van de dag maken. Het duel eindigde in 3-1.

Wie weet lijk ik nu een slechte verliezer, maar dat maakt mij niets uit. Ik weet wat ik gezien heb de afgelopen weken en wat er nu al een paar keer gebeurd is op zijn zachts gezegd zeer frustrerend te noemen. Het lijkt wel of oneerlijk vlaggen beloont wordt. Tot nu toe heeft het ons veel punten gekost. Ook  moeten we naar onszelf kijken. We hadden het na de 1-1 het niet zo mogen weggeven. Positieve aan de wedstrijd is dat we ondanks het weinige balbezit weinig weggeven en wij zelf weer de betere kansen kregen. Al met al was een gelijkspel vandaag terecht geweest. AFC was de gelukkigste. Voor EVC zit er niets anders om dan de rug te rechten. Zaterdag spelen we thuis tegen Castricum. We creëren voldoende kansen en dat moet betekenen dat de overwinningen vanzelf moeten volgen. Laten we hopen dat dit aankomende weekend al is.

Check Also

Grote clubactie 2020

Hallo jeugdleden van EVC,De trainingen zijn alweer volop bezig, de eerste wedstrijden zijn gespeeld en …