Herman Aberson overleden.

Maandag 27 januari is op 89-jarige leeftijd oud EVC-er Herman Aberson overleden. Herman is bij EVC actief geweest als speler en was in 1947 betrokken bij de oprichting van de zaterdagmiddagafdeling.

Voor die tijd werd er bij EVC alleen door senioren op zondag gespeeld. Spelers die vanwege geloofsovertuiging niet op zondag mochten sporten konden dus niet voetballen. Na de oorlog bestond er steeds meer behoefte aan voetballen op zaterdag, zo ook in Edam. Er kwam een overleg met het EVC-bestuur waarbij de o.a. de gebroeders Kuijper, Flip van Essen én Herman Aberson aanwezig waren. Doel van het overleg was om te komen tot een elftal dat uitsluitend op zaterdagmiddag haar wedstrijden zou spelen. Er waren vanuit het bestuur wel wat bezwaren, maar toenmalig voorzitter Louis Huurdeman maakte zich sterk voor het plan en zo was de zaterdagmiddagtak van EVC een feit.

In 1947-1948 ging men van start als EVC 5 in een competitie met Dindua 3, Blauw Wit (W) 3 en 4, Flevo 4, ZCFC 2, Marken 2 en Andijker Boys 2. Het seizoen daarna trad EVC 5 voor het eerst aan als Zaterdag 1. Mede dankzij het initiatief van Herman en zijn sportieve medestanders is EVC op zaterdag de vereniging geworden die het nu is. Herman was zelf een meer dan verdienstelijke voetballer die jarenlang in de Zaterdag 1 speelde en ook regelmatig uitkwam voor het Noord-Hollands afdelingselftal op de zaterdag.

Wij wensen de kinderen, kleinkinderen en verdere familie veel sterkte toe met het verlies.

Zaterdag 1 1957

20 april 1957, EVC Zaterdag 1 – BPV 2-1, EVC kampioen 1e klasse NHVB.
Achter v.l.n.r.: aanvoerder BPV, John Roest, Cees Groot, Cor Keijzer, Jaap van der Spek, Piet Kaars, Henk Ernsting, Gerrit Kaars, Jan Slot (secretaris).
Voor v.l.n.r.: Dirk Kaars, Jan Plugboer, Herman Aberson (aanvoerder), Cees Maas, Frits Aberson, Tinus Smidt (grensrechter).

Erwin Rossenaar

Check Also

Programmaboekje EVC – ASV Wartburgia

Morgen, zaterdag 20 november, speelt EVC 1 de thuiswedstrijd tegen ASV Wartburgia. Zoals bekend zijn …