John de Boer benoemd tot erelid.

Vanavond heeft de algemene ledenvergadering, op voordracht van het bestuur, ons oudste lid John de Boer (87) benoemd tot erelid van EVC. Vanwege zijn verdiensten voor onze vereniging en vanwege het feit dat John in augustus jl. 75 jaar lid was van EVC. Het eerste lid in de historie van onze vereniging die deze mijlpaal bereikt.

John de Boer, geboren in augustus 1930, begon met sporten aan het einde van de jaren ’30. Op dat moment telde Edam slechts twee verenigingen; gymnastiek- en atletiekvereniging FL Jahn en EVC. Zijn moeder Rem zat in het bestuur van FL Jahn, zijn vader Jan in het bestuur van EVC. John begon als zesjarige bij FL Jahn, maar werd na zijn twaalfde verjaardag direct lid van EVC. Helaas zijn er geen ledenlijsten uit de oorlog, maar op de ledenlijst van het seizoen 1945-1946 staat John als nummer 6. Met de S van Simon, zijn eigenlijke naam.

John begon met voetballen bij de adspiranten als snelle spits en maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de Zondag 1. Ook daar begon hij als voorhoedespeler, om uiteindelijk naar de linksachterplaats te verhuizen. Als aanvoerder van het team volgde op 8 mei 1955 het hoogtepunt. De Zondag 1 werd kampioen van de 4e klasse door de uitwedstrijd tegen Grasshoppers met 3-4 te winnen en promoveerde naar de 3e klasse. Toen de eerste promotie van EVC in de KNVB. Kampioen was EVC vaker, maar het ging steeds mis in de promotiewedstrijden.

Achter v.l.n.r.: Steef Klein (trainer), Gerrit Everaars, Henk Kunst, Jaap van Dijk, Cor Rossenaar, Geert Smidt, Henk Stikkelman, Jan Smidt, Steef Nijenhuis, Rikus Stapel (grensrechter), Jan Molenaar (voorzitter).
Voor v.l.n.r.: Jan Engel, Jan van Zanten, Gerrit Klein, John de Boer (a), Arie Greuter.

Na bijna 20 seizoenen in de Zondag 1 nam John een korte voetbalpauze, om daarna te gaan afbouwen in het Zesde. Het roemruchte zondagteam dat de kampioenschappen aan elkaar reeg. Ondertussen had hij al plaats genomen in het bestuur, want hij volgde in 1960 Jan Slot op als secretaris. Een functie die hij een aantal jaren bekleedde. Op 44-jarige leeftijd stopte John uiteindelijk met voetballen. Hoewel niet meer actief als speler of bestuurder bleef John altijd trouw lid van EVC en nam in 1988 nog plaats in de jubileumcommissie voor het 75-jarig bestaan.

In navolging van zijn vader Jan, die in 1968 werd benoemd, is John nu ook erelid van EVC.

Erwin Rossenaar
Secretaris EVC

Check Also

Programmaboekje EVC – ASV Wartburgia

Morgen, zaterdag 20 november, speelt EVC 1 de thuiswedstrijd tegen ASV Wartburgia. Zoals bekend zijn …