Blog – Geschiedenisles

16 Edammers richten in 1898 voetbalvereniging Hercules op. Dat getuigt van iets meer creativiteit dan de oprichters van EFC (Edamsche Football Club) of EVC (Edamsche Voetbal Club), maar dat terzijde. De oppergod bleek echter minder onsterfelijk dan gedacht, want al snel verdween de club van het toneel. Zelfs zo snel dat er nooit meer iets van gehoord is. Het kan verkeren.

1898, dat is meer dan 100 jaar geleden en zelfs ouder dan Coen Uitdenbogaard en die is al heeeeel oud. Kun je nagaan. In ieder geval, een kleine 15 jaar later – we schrijven het jaar 1913, gaan een aantal Edamse jongelui op reis naar Hoorn om een voetbalwedstrijd te bekijken. In die tijd moet dat een wereldreis geweest zijn, maar ja, toen al gek van het spelletje hè.

Afijn, in datzelfde jaar komen dezelfde heren samen in Ons Huis, het gebouw van de Geheelonthoudersvereniging. Na een korte vergadering besluiten ze een nieuwe voetbalclub op te richten en deze dus EVC te noemen. Onder de oprichters zien we veel namen die je nu nog steeds zo nu en dan hoort vallen. Namen als Lagrand (de voorzitter), Munnik, Ton, Medik en Rijswijk.

10% korting op kinesiotape voor alle leden van EVC

Na omzwervingen via een stuk weiland in de Zuidpolder, het Singeltje – het terrein achter de vroegere Ambachtschool (nu SG De Triade) waar EVC ruim 60 jaar blijft – vestigt de club zich in 1978 op het huidige complex. De heer Van Zanen buigt zich over het ontwerp van het clubgebouw en er komt een heuse tribune (later vernoemd naar erelid Cor van de Nes) die van tijd tot tijd beter bezet is dan de tribunes bij FC Volendam.

Hoewel EVC altijd een – relatief – kleine club is gebleven, heeft het zelfs de tweede klasse nog gehaald en ontzettend veel geweldige spelers voortgebracht, zoals Henk Medik, Arjan Heerland, Stefan en Jeroen Klein en nog veel meer. Steeds meer kinderen vinden dan ook de weg naar de Keetzijde om daar hun eerste stapjes op het voetbalveld te zetten. Zonder druk, maar gewoon om lekker te genieten en uiteraard allemaal met de droom om in de voetsporen te treden van hun grote held, Maarten Woudenberg.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je sporttapekniebracesteunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct EVC Edam.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.

 

Check Also

Grote clubactie 2020

Hallo jeugdleden van EVC,De trainingen zijn alweer volop bezig, de eerste wedstrijden zijn gespeeld en …