Blog – Het valt best mee met EVC

Het is toch een beetje oud zeer en waarschijnlijk de reden waarom ik als enige trainer van EVC weiger een rood trainingspak of rode jas aan te trekken. Van jongs af aan wordt de vete tussen Volendam en Edam er al ingestampt. Ik hoor het ons als kind nog zingen. ‘EVC door de plee, doortrekken en weg ermee’. Waarom we in die tijd een ‘hekel’ aan EVC hadden? Geen idee? Het was gewoon zo. Wij waren Volendammers en zij waren de vijand. Punt uit, niet naar vragen, klaar.

De twijfel over Edammers (nog niet over EVC hè, dat was nog steeds de vijand) begon al toen ik als jonge jongen tenniste met jongens als Robin Schuitemaker en Erik Peters. Absolute toppers. Ze bestonden dus toch. Leuke Edammers.

Voordeel op sporttape voor de hele vereniging

EVC was echter nog van een andere orde. Het was vroeger ondenkbaar was dat je als ‘Volledammer’ bij AIVEECEE ging voetballen. Op een gegeven ogenblik kwam echter de ommekeer. Een aantal ‘landverraders’ besloot te schitteren in het rood en groen. En niet de minsten. Namen als Johan Keizer, Pascal Hoogland, Klaas Zwarthoed, oud-prof Ronald Bond (Billy), Hans Bakker, Wim Maas en tal van anderen hielpen – onder aanvoering van trainers als Ben Steur en Jan Zwarthoed (Gokker) – de kaaskoppen richting de tweede klasse. Het hoogste niveau dat EVC tot op heden ooit bereikt heeft.

Door omstandigheden voetbalt mijn eigen zoon nu ook bij EVC en hangen hier geregeld groene shirts en rode broekjes te drogen. Ik geef zelfs inmiddels al drie jaar training in Aidam en ik moet zeggen, het valt me alleszins mee. Dit komt ook mede door mensen als Bert Schuitemaker, Bas Huygen, Rolph Meijers en Jan van de Nes die laten zien dat er daadwerkelijk een aantal ‘goede Edammers’ bestaan. Zij zorgen voor een prettige sfeer bij EVC. Een sfeer die ervoor zorgt dat er inmiddels ook weer tal van jonge Volendammers op de club rondlopen. En dat is uiteraard altijd mooi meegenomen, haha!

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je sporttapekniebracesteunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct EVC Edam.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.