Fraaie tweede plaats voor EVC JO12-1 in bekerpoule na verdiende zege op SDOB JO12-1

EVC JO12-1 – SDOB JOP12-1 (1-2, rust) 5-3 voor EVC JO12-1
(12-10-2019, 7e bekerwedstrijd voorjaarscompetitie, seizoen 2019-2020)
De zevende en laatste poulewedstrijd van EVC JO12-1 in de beker vond plaats op het eigen Keetzijde-complex op een kletsnat B-veld. De velden waren al doorweekt door de regen van de afgelopen dagen en op vrijdag gingen de hemelsluizen nog een extra lang open. Het was dan enigszins een verrassing dat we toch konden voetballen. Tegenstander was SDOB JO12-1 dat op gelijke hoogte met EVC op de 2e plaats stond achter koploper Volendam JO12-3. Roodgroen trad aan met het complete team, te weten Yannick Alberts (k), Lucas Waals, Shane Heerland, Jim Spaargaren, Dapper Keuss, Hudhaifah Oukhanim, Lex van Montfort, Bjarne Schot, Jake Keizer en Anass Chemlali. Bij de wedstrijdbespreking en in de warming-up maakte EVC een alerte indruk en dat was tevens het geval in de eerste fase van de eerste helft die in gang gefloten werd door trainer Arno Schot. EVC was bij de les en drukte SDOB terug op eigen helft. Hudhaifah schoot net naast na een mooie pass van Lucas en dat was de inleiding tot een aantal ragfijne combinaties van de Roodgroenen. De Broekers toonden echter aan ook over vaardige spelers te beschikken en bij een aanval van de bezoekers moest Yannick zich strekken om onheil te voorkomen. Aan de overzijde passte Jake naar de zwervende spits Lex en die vond Hudhaifah: de doelman van de geelhemden hield zijn doel echter schoon. Ook linkshalf Dapper stuitte op de keeper maar die moest bij een volgende aanval toch vissen: Jim bediende Hudhaifah en die schoot de eerste treffer binnen (1-0). Even later was SDOB effectief in de omschakeling en gaf het de onachtzame Edammers het nakijken (1-1). Het duel was nu meer in evenwicht na het sterke begin van ‘0299’. Vlak voor rust was EVC even niet bij de les nadat het balverlies geleden had: SDOB profiteerde met een zakelijk, droge, knal (1-2). In de pauze gaven de coaches Dennis van Montfort, Caspar Keuss en ondergetekende als belangrijkste verbeterpunt aan dat de spelers bij balbezit van Broek veel sneller hun posities moesten innemen en niet alleen naar de bal maar tegelijkertijd ook hun tegenstander in ‘de smiezen’ moesten houden. Bjarne opende de schermutselingen na de thee door na een mislukte uittrap van de keeper bijna te scoren maar het was EVC zelf dat SDOB vaster in het zadel hielp. Een breedtepass pakte verkeerd uit en een Broeker aanvaller wist het vervolg (1-3). Het pleitte voor EVC dat het niet bij de pakken ging neerzitten. Integendeel, de Roodgroenen boorden nieuwe inspiratie- en energiebronnen aan en togen ten aanval. Anass was bijna succesvol in een scrimmage nagenoeg op de doellijn en een pegel van Hudhaifah werd geblokt. Onder impuls van de uitstekende meevoetballende doelman Yannick en de sterke verdedigers Dapper, Shane, Lucas en Jim die om beurten de twee voorste linies ondersteunden, kwam EVC weer helemaal terug in de wedstrijd en wist het de stand om te buigen. Een corner vanaf rechts van Jake werd doorgekopt Lucas en Dapper tikte raak (2-3). Even later zette EVC druk op de defensie van de gasten, dat leidde tot een balverovering door bij Anass. Die passte naar Dapper, de linkspoot passeerde vervolgens twee tegenstrevers en schoot met links raak (3-3). Bij een volgende keer dat Roodgroen druk zette op de helft van de bezoekers, pakte Jim de bal af, draaide naar rechts en schoot de bal met zijn rechtervoet tegendraads in de rechterhoek van SDOB (4-3)! De koek was nog niet op. Dapper betrok Bjarne in een actie en die ‘stak’ het leder magnifiek mooi naar Lex: die schoot soeverein de bevrijdende en beslissende 5-3 tegen het net! Shane cum suis zorgden er in de slotminuten voor dat de gasten geen kans meer kregen. Na 60 minuten floot arbiter Schot voor het einde van dit treffen en was de conclusie dat EVC een zwaarbevochten maar wel terechte en verdiende overwinning had behaald. Met 16 punten uit 7 wedstrijden is Roodgroen op de 2e plaats geëindigd in de bekerpoule. Of de Edammers daarmee nog een vervolg kennen in dit toernooi is mij op het moment van schrijven niet bekend. Feit is wel dat EVC zeven echte wedstrijden gespeeld heeft en daarin een goede mentaliteit en gedrevenheid heeft getoond. In de omschakeling van balbezit naar balverlies is er nog het één en ander te verbeteren en ook het vasthouden van de concentratie moet beter. Maar al met al is de eindconclusie over dit septet heel positief. Mannen, complimenten! Begin november start de competitie: ‘be prepared’ én … wees en blijf scherp!!!