Op de stip: Jan Blanke

Bij EVC zijn we trots op onze vrijwilligers; wat je ook doet, hoe vaak je het doet, je bent nodig bij onze club en we zijn blij met iedereen. Daarom hebben we de websiterubriek “op de stip” in het leven geroepen. Maak kennis met onze vrijwilliger Jan Blanke. Al jarenlang actief bij de jeugd en sinds kort bereid gevonden om toe te treden tot het jeugdbestuur!

1. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Hallo allemaal! Ik heet Jan Blanke, ben 45 jaar en woon sinds 2000 met mijn familie in Edam.
Mijn gezin bestaat uit Elise (partner) en mijn 2 zonen Han (12) en Sil (14). Sil speelt bij EVC in de C1 en Han is helaas verleden jaar gestopt met voetballen in de D2. In het dagelijks leven werk ik bij een IT bedrijf voor ITSM software in Gorinchem en kort samengevat helpen wij support-organisaties om hun IT-helpdesk te stroomlijnen. In mijn vrije tijd houd ik me graag fit met hardlopen en als tijdelijke hobby-bouwvakker.

2. Wat doe je bij EVC?
In het verleden was ik trainer en coach van de jeugdteams van mijn zonen; en ook dit jaar was het eigenlijk de bedoeling dat ik voor de C2 de rol als coach zou vervullen. Maar helaas is dat door reorganisatie van de C jeugd teams niet meer nodig. Gelukkig hoef je je bij EVC niet lang te vervelen omdat Rik Duijvendak mij gevraagd heeft om in het EVC jeugd bestuur bij het een en ander te helpen. Het zal in de loop van de tijd duidelijker worden voor welke taken ik bij EVC betrokken zal worden. Dus
… wordt vervolgd.

3. Hoe ben je bij EVC gekomen?
Mijn eerste contact met EVC was met mijn 2 zonen Sil en Han die in de F jeugd de eerste kneepjes van het voetballen leerden. Al snel kwam ik als trainer en coach voor de E-tjes in beeld en doe dit inmiddels al weer een paar seizoenen. Zoals boven al vermeld ging het dit jaar helaas niet door om de C jeugd te begeleiden. Zelf ben ik als 6 jarige begonnen met voetballen, maar vanwege zwakke enkels en knieën moest ik op mijn 24ste mijn voetbalcarrière stoppen. Omdat het voetbal 10 jaar later nog steeds zo’n leuk spelletje bleek ben ik door kennissen bij de veteranentraining beland waar we op de woensdag avonden bij EVC bij elkaar komen om gezellig en met veel plezier te ballen.

4. Wat maakt voor jou je vrijwilligerswerk bij EVC leuk om te doen?
Als trainer en coach is het leuk om kinderen niet alleen de voetbalkneepjes te leren, maar met name het besef van respect voor elkaar, motivatie en teamspirit over te brengen. Je hoopt dat de normen en waarden die je aan de kinderen meegegeven hebt later in hun leven als volwassene positieve steun geeft in een steeds drukker en complexer wordende maatschappij. Je kan het zien als een investering in de toekomst voor de jeugd van morgen.

5. Wat vind je dat er goed gaat bij EVC?
Ik sluit mij volledig aan bij al mijn voorgangers die op de stip gestaan hebben dat EVC als vrijwilligersorganisatie prima functioneert. Naast het organiseren van het reguliere wedstrijdgebeuren voor 28 jeugdteams zijn evenementen zoals het Rob Schut toernooi, Sinterklaas en vele andere activiteiten voor de jeugd, zoals het recente uitstapje naar de “patat-wedstrijd” van Volendam tegen Eindhoven in de Jupiler-league, daar een voorbeeld van. Er is zeker genoeg te doen bij EVC.

6. Wat zou je verbeterd willen zien en wat denk je dat daarvoor nodig is?
Helaas lijkt elk jaar het tekort aan vrijwilligers toe te nemen en daardoor ook de druk op de oude garde in het bestuur, de coördinatoren, de trainers, coaches, scheidsrechters, kantinevrijwilligers, organisatoren, etc. Daarbij lijkt het dat de verwachtingen van de leden cq ouders naar EVC toe nemen. Een blik met nieuwe vrijwilligers open trekken gaat helaas niet dus moet er op een creatieve manier gezocht worden naar hoe je zoveel mogelijk mensen bij de club kan betrekken. Eigenlijk zouden alle taken dusdanig verdeeld moeten worden dat iedere vrijwilliger maar weinig tijd hoeft te investeren om de club te runnen. Vele handen maken licht werk denk je dan, maar in de praktijk is dat niet zo makkelijk. Verder denk ik dat men misschien samenwerkingen kan aangaan met andere (sport-) verenigingen in Edam/Volendam om bepaalde disciplines gezamenlijk te doen. Last but not least denk ik ook dat de gemeente Edam/Volendam een groot belang heeft om EVC met ideeën te helpen om de vacatures binnen het bestuur te bezetten.
Maar goed, ik blijf het ontzettend knap vinden dat het ieder seizoen weer lukt een leuke tijd voor alle leden mogelijk te maken.

7. Wie verdient het volgende plekje “op de stip”?
Ik zou graag Rik Duijvendak van het jeugdbestuur willen voordragen om op de stip te komen staan. Hij heeft in de korte tijd in zijn bestuursfunctie laten zien wat hij waard is voor de club, mede door zijn inzet en enthousiasme, en is dus niet meer weg te denken.

12 Jan Blanke foto 2

Check Also

Grote clubactie 2020

Hallo jeugdleden van EVC,De trainingen zijn alweer volop bezig, de eerste wedstrijden zijn gespeeld en …