Verdiende zege EVC JO12-1 op OSV JO12-1

OSV JO12-1 – EVC JO12-1 (0-3, rust) 4-6 voor EVC JO12-1
(5-10-2019, 6e bekerwedstrijd voorjaarscompetitie, seizoen 2019-2020)
Drie weken na de uitwedstrijd tegen TOB JO12-1 was buurman OSV JO12-1 de tegenstander van EVC JO12-1 in Tuindorp-Oostzaan / Amsterdam-Noord. De Roodgroenen waren compleet en derhalve beschikten de coaches Caspar Keuss, Dennis van Montfort en Jan van de Nes over de gekende namen Yannick Alberts (k), Lucas Waals, Shane Heerland, Jim Spaargaren, Dapper Keuss, Hudhaifah Oukhanim, Lex van Montfort, Bjarne Schot, Jake Keizer en Anass Chemlali. Op het hoofdveld, waar ondergetekende in een zeer grijs verleden (we schrijven 1982) nog een heroïsche strijd leverde tegen de hoofdmacht van de blauwzwarten, trad EVC vol vertrouwen aan voor het zesde bekertreffen. In de eerste minuten leek Edam echter een lastige ochtend tegemoet te gaan. De Oostzaners begonnen gedreven aan deze klus en zetten de Roodgroenen flink onder druk. En ofschoon elke EVC-er – bij balbezit van OSV – zijn directe tegenstander dekte (b)leek er toch steeds een vrije man bij de gastheren te zijn. Dat klopte ook wel toen coach Jan na een minuut of drie de koppen ging tellen. EVC speelde met de gebruikelijke acht spelers maar OSV had een verstekeling in de gelederen: de negende speler. Nadat die het veld had moeten ruimen (we spelen immers 8 tegen 8) had EVC plotseling veel meer ruimte en domineerde het al snel de wedstrijd en het wist die overheersing ook om te zetten in een voorsprong. Nadat een corner vanaf rechts door Jake was afgeslagen, wist Dapper met een schuiver (met links) het leder in de hoek te deponeren: onhoudbaar voor de keeper (0-1). In het vervolg schoot Hudhaifah tegen de lat na een pass van Jake en testte Bjarne de paal rechts van de goalie na een dieptepass van diezelfde Hudhaifah. Laatstgenoemde wist even later een corner van Jim tot doelpunt te promoveren (0-2) en – in dezelfde volgorde, dat is pass van Jim, doelpunt van Hudhaifah – kwam ook de 0-3 tot stand. In verdedigend opzicht had Roodgroen de zaakjes goed voor elkaar. Onder leiding van met name de sterk spelende Shane werd de gastheren geen kans geboden. In de rust benadrukten de coaches dat de spelers niet te licht over de tweede helft moesten denken. Zeker als OSV op hun beurt meer energie in het spel zou leggen, kon het toch weer spannend worden. Als voorbeeld werd genoemd Liverpool – Leipzig waarin The Reds een 3-0 voorsprong weggaven en pas in extremis – na een 3-3 stand – de punten wisten te pakken (4-3). Het leek aan dovenmansoren bestemd want al snel profiteerde de thuisclub van een missertje bij EVC (1-3). Roodgroen counterde echter snel naar 1-4. Bjarne passte naar Hudhaifah en die betrok Lex in het spel. De behendige spits schoot resoluut raak. Een ‘wijzeromwenteling’ later verhoogde Anass de voorsprong naar vier: 1-5. Roodgroen leek zich de waarschuwing van in de rust dus toch ter harte genomen te hebben. Niets was echter minder waar. De Edammers toonden plotseling een (veel) te grote gemakzucht en die moesten ze bekopen. OSV scoorde 2-5 en 3-5. Daar bleef het niet bij: de scheidsrechter zag kennelijk een overtreding van één van de bezoekers en hij wees meteen naar de stip. De penalty werd benut door één van de Oostzaanse voorwaartsen en dat betekende 4-5. Nu hees EVC de stormbal: plotsklaps was alle hens aan dek. Volkomen onnodig maar toch. Het was echter aan de tandem Lex-Jake te danken dat de voor een deel zelf veroorzaakte storm snel en definitief ging liggen. Vanaf de linkerzijlijn slalomde Lex behendig langs twee opponenten en passte naar Jake. Met een sliding waarin hij al zijn bezieling etaleerde, tikte Jake de bal tegen de touwen vooraleer een Oostzaner kon ingrijpen (4-6). Hierdoor was de wedstrijd gespeeld. In de laatste paar minuten voetbalde EVC de wedstrijd geconcentreerd uit en veroverde het verdiend drie punten.
Mannen, op een zwakke fase in de tweede helft na hebben jullie een goede wedstrijd gespeeld. Zorg er wel voor dat je beseft dat een wedstrijd minstens 2×30 minuten duurt! Toch is een compliment op zijn plaats voor alle spelers: bij deze! Aanstaande zaterdag voetballen we thuis tegen het zeer sterke SDOB: heel veel succes en plezier én … wees en blijf scherp!!!