Verslag workshop omgaan met pesten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen woensdag heeft Bonnie de Ligny, moeder van ons jeugdlid Micky uit de E4 en in het dagelijks leven trainer omgaan met pesten, een workshop over dit onderwerp gegeven bij EVC. 11 Trainers en leiders waren hierbij aanwezig. Zij hebben een leuke en vooral informatieve avond gehad.

EVC heeft veiligheid hoog op de agenda staan. Plagen gebeurt in iedere groep wel eens. Maar als plagen over grenzen heengaat, ontaardt het in pesten en ondermijnt het de veilige sfeer binnen een groep. Dat maakt dat zo’n groep, in het geval van EVC een voetbalteam, minder goed functioneert en dat de spelers zich niet op hun gemak zullen voelen. Door een kennismakingsspel, een rollenspel en het verhaal van Bonnie werd voor de aanwezigen duidelijk wat pesten is en vooral wat je eraan kunt doen. Ze gaf ons inzicht in groepsprocessen, de verschillende rollen die er zijn en wie wat nodig heeft om positief bij te dragen aan de sfeer in de groep. Daarnaast konden de aanwezigen hun persoonlijke ervaringen kwijt en ontstond er een open sfeer waarbij op elkaar gereageerd werd.

Goede afspraken en regels binnen een team zorgen ervoor dat een veilige sfeer ontstaat. Dat maakt het niet alleen veel prettiger om onderdeel te zijn van zo’n team, maar het maakt de taak van trainers en leiders veel leuker en gemakkelijker. Dat vraagt wel om eenduidigheid binnen de club; hoe gaat EVC daar mee om? Dat is nu niet duidelijk, omdat het nergens vast ligt. En het vraagt ook om een tijdsinvestering aan de start van een seizoen; leiders en trainers kunnen in grote lijnen de afspraken bij EVC duidelijk maken en aangeven dat iedereen zich daarnaar hoort te gedragen. Daarnaast is het goed om binnen jeugdteams te investeren in het maken van afspraken door de kinderen zelf. Zij zullen dan meer gemotiveerd zijn om zich ook aan de afspraken te houden. Door op deze manier te investeren in de relatie met de ouders en de kinderen, deel je gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de sfeer binnen het team.

Een van de uitkomsten van de avond was dus dat EVC de afspraken niet duidelijk vastgelegd heeft, zeker niet voor beginnende trainers en leiders. Dit gaan we nog bespreken binnen het bestuur, zodat we toe kunnen werken naar een nog veiliger club. Wat ook duidelijk werd, is dat we het bij EVC helemaal zo slecht niet doen. We hebben een leuke club waar de meesten zich op hun plek voelen. Maar het kan altijd beter, dus daar gaan we mee aan het werk.

Voor een ieder die geïnteresseerd is in deze materie; Bonnie heeft een mooie hand-out verzorgd. Deze is bij haar op te vragen, via burowelzijn@gmail.com. Een leuk filmpje om eens te kijken is het verhaal van Steven Pont, psycholoog en jeugdvoetbal trainer; KNVB; de kracht van gezag.

EVC dankt Bonnie voor haar inzet. We hopen samen met haar ook voor de toekomst een nog veiliger club te maken.

Het bestuur van EVC

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Check Also

Grote clubactie 2020

Hallo jeugdleden van EVC,De trainingen zijn alweer volop bezig, de eerste wedstrijden zijn gespeeld en …