14-11: EVC B1 – ZAP B1 2-1 (0-0)

Na de nederlaag van vorige week tegen Volendam was het vandaag aanhaken of (voorlopig) afhaken voor EVC. Dat moest dan gebeuren tegen ZAP (Breezand), dat samen met EVC en VIOS-W (Warmenhuizen) strijdt om de 2e plaats achter Volendam. Bij EVC geen Azeddine Sout (geblesseerd), maar wel Laurens de Jong en Alvar van der Spek uit de B2 op de bank. Eric Tol nam de plaats van Azeddine rechtsvoor in en Quino Idsinga verhuisde naar linkshalf.

Vanaf de aftrap verslikten we ons bijna in de rechtsbuiten van ZAP, maar daarna speelden we een meer dan prima eerste helft waarin ZAP er eigenlijk niet aan te pas kwam. Er werd door het hele team goed gevoetbald en ZAP kwam maar niet van de eigen helft af. Het enige dat eraan mankeerde waren doelpunten. Eric Tol (uitstekend op dreef vandaag) zag zijn prachtige vrije trap na 10 minuten via de paal weer het veld inkomen. Aaron Lacunes ging daarna alleen op de keeper af en waar wij langs de lijn de bal al telden verdween deze precies langs de verkeerde kant van de paal. Het spel van ZAP in de eerste helft was te simpel. Alles lang op de zeer vaardige links- en rechstbuiten. Zij kwamen er echter niet aan te pas tegen Kike Kraai Miedema en Casper de Vries, met rugdekking van Mitchell Rossenaar en Rowan Suurmond. Ook het middenveld was in handen van EVC, waar Daniël Kemper al het hele seizoen laat zien een prima voetballer te zijn. Maar ook de zijkanten zijn goed bezet. Johnny Latdorp op rechts en Quino vandaag op de voor hem lastige linkshalf plaats. EVC bleef volhouden, kwam ook regelmatig prima door in het strafschopgebied, maar vergat om op het juiste moment af te drukken. Van 10 meter mag je schieten, dan hoeft de bal niet nog een keer breed. Op slag van rust leek EVC dan toch op voorsprong te komen. Brian Rossenaar speelde aan de linkerkant zijn directe tegenstander uit en legde terug waarna Aaron de 1-0 binnenschoot. Op advies van de grensrechter, die zeker niet op de achterlijn stond maar de hele wedstrijd op geen oneerlijkheid viel te betrappen (mag ook wel eens gezegd worden), werd het doelpunt afgekeurd omdat de bal bij Brian de achterlijn gepasseerd had.

EVC begon goed aan de tweede helft. Brian werd aan de linkerkant vrij gespeeld, kwam het strafschopgebied in haalde uit. Ook nu telden wij langs de kant het doelpunt al, maar helaas belandde de bal buiten het bereik van de doelman op de paal. Daarna kon de gang naar het scorebord wel gemaakt worden. Een mooie aanval via Aaron en Brian deed de bal bij Daniël belandden. Hij maakte alleen voor de doelman geen fout en rondde beheerst af, 1-0. EVC ging door, op jacht naar het tweede doelpunt. Helaas viel de gelijkmaker, na een hoekschop voor EVC, uit het niets aan de andere kant. We waren bij de hoekschop met teveel mensen vooruit, niet snel genoeg terug en hoewel Rowan de counter nog leek te onderscheppen bleef ZAP in balbezit en kreeg een tegenstander in het strafschopgebied de bal. Van dichtbij was Mike van Wees kansloos, 1-1. Geheel tegen de verhouding in, maar dat telt niet. Vanaf dat moment was EVC het even kwijt en was ZAP de bovenliggende partij. We bleven achteruit lopen en vergaten te voetballen, waardoor we de bal niet meer in de ploeg konden houden. Gelukkig kreeg ZAP geen hele grote kansen en is Mike door de keeperstraining dit seizoen met sprongen vooruit gegaan. Hij bleef rustig en pakte iedere bal. Met nog een kwartier op de klok kwam EVC onder de druk van ZAP vandaan en dat leverde meteen een doelpunt op. Brian werd diep gestuurd, mikte in eerste instantie nog tegen de doelman aan, maar schoot in tweede instantie raak, 2-1. ZAP zette alles op alles om nog langszij te komen, maar Mike behoedde ons met een prachtige redding voor de gelijkmaker. De vlam leek vlak voor het einde nog even in de pan te slaan toen Daniël en zijn tegenstander op de grond kwamen. Daniël werd bij het opstaan aan zijn been vast gehouden en raakte na het loskomen zijn tegenstander op de rug. Olie op het vuur bij de luidruchtige ouders van ZAP in de tribune. Dat je je kind en team aanmoedigt is prima, maar er zijn grenzen en die werden m.i. te vaak opgezocht. Het mag wel een onsje minder en zoiets past ook helemaal niet bij een club als ZAP. Coach Peter Eman bracht even later Laurens alsnog in voor Daniël, maar in de stand kwam geen verandering. Een prima overwinning in een leuke wedstrijd, tegen een goede tegenstander.

Volgende week zijn we vrij, maar oefenen we tegen Hercules Zaandam B1, ook een 1e klasser. Veel succes!