24-9: Monnickendam 2 – EVC Zondag 2 1-5 (1-1)

De ‘vrienden van de Zondag 3 min 1’ zijn hun 17e vriendenvoetbalseizoen uitstekend begonnen. In een zonovergoten Monnickendam werd het sterrenensemble van EVC-vrijwilliger Remco Claasen naar een 1-5 nederlaag gespeeld.

Er is wel wat gewijzigd in het EVC-vriendenteam in vergelijking met vorig seizoen. Rein van der Meer is gestopt en Jeffrey Kunst en Martin Schilder zijn oproepkracht geworden. De laatste kon meteen opgeroepen worden, want de knie van nieuwe aanwinst Rob van Dort zat op slot na een half uurtje ploeteren op zaterdagmiddag achter Het Bolwerck. Rob hanteerde vandaag alleen de vlag. Doelman Werner Wijsman ontbrak wegens muzikale- of kermisverplichtingen en dus kwam Hans Uijlenhoed na zijn wedstrijd bij de Veteranen 45+ direct door op zijn nieuwe Husqvarna om het doel te verdedigen. Ook een verassing in de opstelling. De leegte die Rein achterlaat wordt opgevuld door Gerro Sanders in zijn nieuwe rol als voorstopper. Verder was er ook nog slecht nieuws voor de vrijgezelle dames in Nederland e.o., Alec Fanger is getrouwd en heeft zijn Tinder-account opgezegd.

Dan de wedstrijd. Monnickendam moest het vooral jeugdige overmoed hebben, EVC van geroutineerd rondtikken. Voetballend waren wij veel beter, maar Monnickendam gokte vooral op de snelheid van hun spits. Tegen de verhouding in wist hij na 20 minuten de 1-0 op het scorebord te zetten en bijna viel ook nog de 2-0. Nog voor de rust trok EVC de stand gelijk. We hadden al wat kansen gehad, tot Martin 10 minuten voor rust aan een prachtige solo begon. De ene na de andere ‘troeter’ werd voorbij gelopen en in het strafschopgebied gaf hij de bal aan Toon Visser die beheerst raak schoot, 1-1. Dan was er ook nog slecht nieuws voor Alec. Voor het oog van zijn kersverse echtgenote en schoonfamilie kwam hij in botsing met een tegenstander, waarna het topje van zijn pink in een hoek van 45° graden stond en bij aankomst in het ziekenhuis gebroken bleek. Doelman Hans kwam met een treffende pleister voor onze Alec die zich nog in de wittebroodsweken bevindt, “gelukkig is het maar je pink”. Jaja.

De tweede helft kunnen we van EVC-zijde het beste omschrijven als gallery-play voor wat betreft de doelpunten. We waren bijna voortdurend in de aanval, maar kwamen nog goed weg toen Monnickendam uit een counter van dichtbij de bal op de paal kopte. Daarna ging EVC helemaal los, hoewel we bij de 1-2 geholpen werden door Monnickendammer Remco. De loopactie van Giel Oudejans was fraai en zijn inzet ook, maar de bal ging via de binnenkant van de paal wel/niet over de doellijn waarna Remco het beslissende zetje gaf. Niet veel later kwam de bal aan de rechterzijde bij Dillion Broekman. Hij speelde zijn direct tegenstander uit en schoot heel fraai raak, 1-3. De volgende doelpunten waren nog mooier. Een goede actie van Martin deed de bal bij Giel belanden die terug legde op Marco Kassteen. Een streep in de kruising en de stand was 1-4. Daarna gaf Martin een voorzet die door Giel weergaloos werd binnen gekopt, 1-5. Natuurlijk kwam Monnickendam tussendoor ook af en toe voor ons doel, maar doelman Hans bleek niet te passeren en voorkwam met een aantal mooie reddingen een tegentreffer. En het nieuwe centrum Michael Onsia/Gerro Sanders stond verdedigend als een huis.

Een mooie start, maar het seizoen is nog heel lang. Volgende week de thuiswedstrijd tegen Beemster 3.