9-4: ZAP B1 – EVC B1 4-1 (2-1)

Na de nederlaag van vorige week tegen koploper RKAV Volendam B2 heeft EVC B1 het duel om de 2e plaats tegen ZAP B1 verloren. In Breezand werd het 4-1. De overwinning van ZAP B1 was dikverdiend. Onze tegenstander had van de week in een oefenwedstrijd nog gewonnen van AZ O15 (C1) en was vandaag simpelweg veel te sterk voor EVC. Hoewel wij onze thuiswedstrijd nog hadden gewonnen tegen ZAP kwamen we er nu niet aan te pas. Niet dat ZAP nu fantastisch combinatiespel op de mat legt, want het voetbal is heel simpel. Bij balbezit gaat de bal direct richting de zeer vaardige buitenspelers en sluit de rest snel bij. Maar dat spel beheersen ze uitstekend en fysiek staan ze ook hun mannetje. Het is gewoon een hele goede ploeg.

Als verzachtende omstandigheid kunnen we wellicht het optreden van de scheidsrechter opvoeren. Deze 70+ veteraan gaf op voorhand aan eigenlijk niet te kunnen fluiten, omdat hij geblesseerd was. Vervelend, want één ding was wel zeker; wij kwamen bij staken (igv blessure) niet terug voor de resterend minuten. De 120 km op deze zaterdag was voldoende. ZAP hield daarom een clubscheidsrechter achter de hand. Die hoefde niet in actie te komen, want de scheidsrechter floot de wedstrijd, vanuit de middencirkel, uit. Bij 1-1 gaf hij op appél van dug-out en volle tribune een makkelijke strafschop en even later onthield hij EVC er wellicht één. Niet dat het allemaal veel zou uitmaken, maar als de nummer 2 en 3 van de 1e klasse tegen elkaar spelen is het wellicht handig als er een fitte scheidsrechter staat die het spel op de voet volgt. En niet de hele wedstrijd op 50 meter van de bal en alle duels loopt.

We waren nog niet in het stuk voorgekomen toen ZAP op 1-0 kwam. Daarvoor had Kike Kraai Miedema nog een bal van de lijn gehaald. Vanaf de aftrap werd het 1-1 toen Aaron Lacunes met een mooie bal Azeddine Sout diep stuurde. Zijn afronding was schitterend. Het geplaatste schot verdween precies onder de lat in het doel. Vervolgens werd het uit de strafschop 2-1, hoewel doelman Mike van Wees er nog met zijn hand aan zat. Voor de overtreding op Aaron Lacunes had de bal daarna ook op de stip gekund.

Na rust kwam EVC beter uit de kleedkamer en kwamen er ook een aantal keren voor het doel van ZAP. B2-speler Sam Knook kreeg nog een redelijke schietkans vanaf de rand van het strafschopgebied, maar mikte te hoog. Na 20 minuten ging de wedstrijd op slot toen een vrije trap vanaf de zijkant bij de tweede paal diagonaal werd binnen geknald, 3-1. De 4-1 vlak voor tijd was louter voor de statistieken.

Dit was onze minste wedstrijd van het seizoen, maar ook dat kan gebeuren. We zitten in een pittige competitie waarin de verschillen klein zijn. Positief was het optreden van B2-speler Emiel Claasen die na een half uur de geblesseerd geraakte Kike prima verving. Een andere positieve uitzondering was het optreden van spits Aaron Lacunes. Hij haalde wel zijn niveau.

Volgende week spelen we de thuiswedstrijd tegen het sterke VIOS-W B1, de nummer 3 in de stand. Veel succes!