Spannende en aantrekkelijke wedstrijd EVC JO11-1

FC Purmerend JO11-2 – EVC JO11-1 (3-3, rust) 6-4 voor Purmerend JO11-1
(28-1-2017, 1e wedstrijd voorjaarscompetitie 2e klasse, seizoen 2016-2017)
De winterstop was voor EVC JO11-1 eigenlijk niet van toepassing. Er werd doorgetraind tot 21 december en in de Kerstvakantie stond het tweedaagse ZOB-zaalvoetbaltoernooi op het programma. Daarin werd een eervolle 4e plaats behaald. Begin januari 2017 werd alweer volop getraind. Eind januari mochten de Mannen dan eindelijk weer voetballen. Purmerend JO11-2 was de eerste tegenstander in de voorjaarscompetitie. Voor de zoveelste keer dit seizoen, het is ongekend, was het prachtig weer om te voetballen, nu op het schitterende kunstgras van de Purmerenders. Roodgroen was compleet en trad aan met de volgende spelers: Koen van Beek (k), Timo Ooms, Colin Molenaar, Daoud Ikhlifen (a), Milan Alberts, Bink Mulder, Rayan Morrhabi, Kick van der Vlies en Tom Tierolf. Direct na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter ‘klapten beide ploegen er vol op’. In een hoog tempo vielen de teams elkaars stellingen aan en werd geprobeerd om zo snel mogelijk te scoren. Het mooie was dat de snelheid het vernuft niet in de weg zat. Met fraaie combinaties ‘zigzagden’ de spelers door elkaars defensies en dat leidde tot kansen én goals! Liefst zes doelpunten vielen er in Helft Eén: gelijkelijk verdeeld over de gastheren en de bezoekers. Purmerend kwam op voorsprong door een afstandschot waarbij de EVC-ers te laat probeerden om het schot te blokken (1-0). Onmiddellijk daarna wist Roodgroen een kans te creëren. Daoud werd vrijgespeeld in het virtuele doelgebied maar in plaats van zelf een poging te wagen legde hij de bal af naar een andere Edammer die vervolgens geen mogelijkheid meer had om te scoren. Een tip van de coaches aan Daoud was wellicht mede aanleiding tot de gelijkmaker. Een combinatie door het centrum kende wederom Daoud als eindstation. Nu wist de aanvoerder wel de oplossing te vinden: een ‘pienter puntertje’ was voldoende voor 1-1. De thuisclub kwam echter weer op voorsprong omdat EVC verdedigend gezien ‘gaten liet vallen’. Aanvallend gezien ging het beter: na een prachtige dieptepass van Tom schoot Kick net naast. Even later was het wel raak: de sterk spelende linkervleugelverdediger Colin stoomde op langs de zijlijn en vond in het stafschopgebied zijn ‘compaan-ter-rechterzijde’ Timo die met een halve sliding de doelman wist te verschalken (2-2). Die aanval gaf meteen het probleem van Roodgroen weer. Aanvallend/opbouwend verdiende het team in de eerste helft een dikke 9 maar bij balverlies gaf het team (dus niet alleen de verdediging) niet thuis. Dat bleek ook bij de andere tegentreffers. Nog voor de thee viel ‘in de omschakeling’ de derde P-goal. Gelukkig wist Kick in de slotseconde de gelijkmaker te produceren (3-3). In de rust was het belangrijkste aandachtspunt: wat te doen bij balverlies? Op vragen van de coaches wisten de Mannen daar een goed antwoord op te geven (bij een EVC-aanval moesten twee verdedigers steeds het centrum bewaken, na balverlies moest eenieder meteen zijn directe tegenstander opzoeken en voorts moesten de centrale middenvelder, de laatste man en de beide backs dichter bij elkaar verdedigen én …. elkaar coachen!). Dat bood hoop voor de tweede helft maar helaas bleek de praktijk iets weerbarstiger. Dat had ook te maken met de wissels (iedereen moet speeltijd krijgen en eenieder moet even ‘in de wissel’). In vijf minuten tijd wist Purmerend 3x te scoren. Daarna was EVC ‘gesetteld’ en gaf het weer vol gas. Rayan schoot via een verdediger over, Bink,Tom, Daoud en Kick vonden de keeper of een verdediger op hun weg naar het net. Aan de andere kant was doelman Koen klemvast. Onder impuls van Milan, Timo en Colin (die in opbouwende zin alle drie heel sterk speelden) werd Purmerend weer de duimschroeven aangedraaid. Uit een scherp aangesneden corner kopte een P-verdediger raak ….. in eigen doel (6-4). EVC bleef komen, stopte heel veel energie in de wedstrijd maar tot goals leidde dit niet meer. Zo verloor JO11-1 van Purmerend: onnodig want qua voetbal waren de Edammers minstens gelijkwaardig. Opbouwend/aanvallend speelden de Mannen heel goed, is duidelijk progressie te zien en was het voor de coaches en toeschouwers simpelweg genieten. In verdedigend opzicht moet het hele team beslist nog stappen maken, zeker in het samenwerken en het afstemmen. Dat klinkt wellicht heel theoretisch maar de mannen hebben al eerder getoond open te staan voor deze belangrijke basisbegrippen en die ook te begrijpen.
Tenslotte een compliment aan spelers en begeleiding van FC Purmerend, de uitstekende scheidsrechter en aan EVC voor deze enerverende en zeer sportieve wedstrijd waarin met respect voor elkaar zeer gedreven om de overwinning gestreden werd!
Mannen, volgende week tegen Marken gaan we proberen ook weer de juiste stappen te zetten! Heel veel succes en plezier!