AFC Ajax E2/E3 – EVC E1/D2/E2 22-10 voor AFC Ajax E2/E3

(11-4-2015, 6e oefenwedstrijd seizoen 2014-2015)

 

Drie seizoenen geleden speelden EVC D1 en E1 ieder een oefenwedstrijd tegen AFC AJAX op sportpark De Toekomst. Dit seizoen was er weer een mogelijkheid om te oefenen tegen de Amsterdammers. Marco Raatsie greep het gegeven aan dat zoon Calvin (voorheen keeper van EVC F1 en E1) in de D1 van AJAX keept en dat de huidige E1-doelman Tom de Graaff in de belangstelling stond van de Club van Cruyff, om AJAX te polsen voor een oefenmatch. Ondergetekende had vervolgens contact met jeugdtrainer en oud-international Heini Otto en met de administratieve staf van AJAX en een datum was gepland: 11 februari. Door een op het laatste moment ingelaste bekerwedstrijd bleek die datum niet haalbaar maar werd het 11 april. Een zaterdag en dus een gewone competitieronde. Hoe lossen we dat op? En hoe komen we aan voldoende en voor dit niveau capabele spelers? Want AJAX stelde voor zogenoemde twingames te spelen. En daarvoor zijn toch zo’n 15 spelers nodig. Goede raad was duur maar de oplossing werd gevonden. De wedstrijd van de E1 werd verplaatst, spelers werden gehuurd uit de D2 en E2 en de opengevallen plaatsen werden ingevuld door spelers van de D3 want de Mannen van trainer/coach Chris Bitter waren vrij.

Tom was inmiddels gecontacteerd door AJAX maar zou meespelen met zijn maatjes van de E1.foto360-i3kvbglt[1]

Roodgroen trad aan met Tom de Graaff (k), Joep van Gog, Tristan Brommersma, Timo de Waart, Alan Sier, Joey Treuren, Ryan de Wit en Jur Bakker (allen EVC E1). Het andere EVC-team was een combinatie van D2 en E2-spelers: Youri Ooms (k) en Sander Buikman (beiden E2) en David Kemper, Stan Hager, Han Blanke, Menno Koper en Sohrab Rahimzadeh (allen D2). De langdurig geblesseerde Colin Hetjes (D1) en Jordy Butter (E1) konden niet spelen maar waren als gast aanwezig.

Een schier oneindige rij auto’s, campers en touringcars reed toeterend Edam uit op weg naar Sportpark De Toekomst, gelegen onder de rook van de Amsterdam-Arena. Met fraai voetbalweer (lekker fris, droog en weinig wind) arriveerden we al om 8 uur ’s ochtends op de uitgestrekte thuisbasis van de Amsterdammers. We werden keurig welkom geheten en vervolgens begeleid door een heel lange gang (met foto’s van tientallen Ajax-coryfeeën) naar de Frank Rijkaard-kleedkamer. Bordje naast de deur, even lezen: de Ajax-cijfers van Rijkaard (wedstrijden, doelpunten). Dan de kleedkamer in: een enorme ruimte waarin de spelers bijna verdwaalden. Maar door de grote selectie van EVC was de kleedkamer nog een beetje bevolkt. Overigens kent AJAX ook een Jan Keizer-kleedkamer: inderdaad, die is vernoemd naar de oud-internationale arbiter en vader van EVC trainer Edwin.
foto360-tozhqfzy[1]

Op het treffen waren dus heel veel ouders, opa’s en oma’s en broertjes en zusjes afgekomen en zo werd het veld omzoomd door supporters uit Edam. De spelers waren gespannen, de supporters ook. Wat stond hen te wachten? De feiten op een rij. Er waren twee veldjes naast elkaar uitgezet (ieder 30 x 42 meter). Dat is iets kleiner dan een kwart van een seniorenveld. Daarop werden gelijktijdig de twingames gespeeld. Elk team bestond uit een keeper en vijf veldspelers. Eerst speelde de E1 2×15 minuten tegen – voor het gemak genoemd – Team A van AJAX, en de D2-E2 combinatie tegen AJAX Team B. Daarna werd gewisseld en speelde de E1 2×15 minuten tegen AJAX Team B en de D2-E2 tegen AJAX Team A. De AJAX E2-E3 combinatie bestond uit allemaal 1e-jaars E-pupillen. De regels waren: bij een terugspeelbal mocht de keeper de bal niet in de handen pakken. Bij een uitbal mocht een speler de bal het veld in dribbelen en als het kon ook meteen schieten. Een vrije trap mocht direct op doel geschoten worden (van elke afstand).
foto360-telbl4jm[1]

Onder leiding van de coaches Hans Karregat en Jan van de Nes en leider Jan Treuren trapten de EVC-teams af op een prachtig vlak biljartlaken. De D2-E2 combinatie moest ook even aan elkaar wennen maar kwam al snel aardig in het spel. In het eerste half uur verloor het slechts met 5-2. D2-E2 scoorde dus 2x en had zelfs meer goals kunnen maken. Aan de andere kant was Youri in grote vorm en keerde menig schot. Han en Menno wisten te scoren! In het tweede deel had D2-E2 het lastiger om het hoge tempo van de thuisclub te volgen. Een ruimere nederlaag was het gevolg. Maar …. Sander, Sohrab en weer Menno schoten met scherp! Mooi was het ook om Stan, de Witte Tornado, te zien buffelen!

De E1 verbaasde vriend en vijand door – toen onder leiding van coach Hans – de eerste 2×15 te winnen met 3-2! Ryan was de grote man met liefst 3 goals! Tom liet zien terecht door AJAX te zijn ingelijfd! In het tweede half uur liep ook de ballon bij de E1 langzaam leeg en kon het de hoge balsnelheid van AJAX niet elke keer meer volgen. De ruimtes werden net even groter en daar profiteerden de Amsterdammers gretig van: zij wonnen met 5-2. De eindstand was derhalve 7-5 voor AJAX. In totaal was de eindstand na alle wedstrijdjes dus 22-10. Dat lijkt misschien een heel grote uitslag maar een blik op de website van AJAX (E3) laat zien dat dit heel normaal bij twingames. Deze eindstand werd bereikt na twee uur voetballen op twee heel kleine veldjes. Een foutje, een onoplettendheid of even te veel ruimte weggeven leidt dan al snel tot een doelpunt.
foto360-fblkkwi4[1]

Al met al was het een leerzame ochtend want de EVC-Mannen konden nu in de praktijk zien hoe belangrijk en effectief een uitstekende balaanname, een hoge handelingssnelheid, initiatief, een voorbeweging en vragen om de bal zijn! Het was ook een hartstikke leuke ochtend voor spelers, (groot)ouders, broers en zussen, supporters en begeleiders. Uiteraard gingen de EVC- en AJAX-spelers met elkaar op de foto na de wedstrijden. Na een heerlijke en verdiende douche togen de Roodgroenen nog even de kantine in, bewonderden de foto’s van tientallen beroemde Ajacieden en daarna namen sommigen nog een kijkje bij de enorme opblaashal waar een compleet senioren(kunstgras)voetbalveld in ligt. Mannen, een wedstrijd tegen AFC AJAX: dat zal jullie waarschijnlijk niet vaak nog een keer overkomen …. koester deze prachtige herinnering!

 

Namens spelers en begeleiding bedank ik AFC Ajax hartelijk voor deze zeer welkome uitnodiging! Voorts een woord van dank aan de coaches Chris Bitter (D3), Jan Blanke (D2) en Edwin Breed (E2), en aan de D3-spelers Maarten Smit, Oussama Chemlali, Derek van Buuren, Ravi Bitter, Thomas Kramer, Teun Rijswijk en Lars Buhrs die bereid waren in te vallen in D2 en E2. En … met succes want de D2-D3 combinatie ging eervol (5-0) ten onder tegen De Wherevogels D1 (!!!) en de E2 wist hun competitiewedstrijd te winnen met 3-2! Dank, Mannen!

foto540-qj8fygnh[1]

Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …