Dik verdiende 2e plaats in de 1e klasse voor EVC JO12-1!

EVC JO12-1 – Reiger Boys JO12-2 (5-1, rust) 10-1 voor EVC JO12-1
(25-5-2019, 11e wedstrijd voorjaarscompetitie, seizoen 2018-2019)
Winnen was verplicht. Voor EVC JO12-1 telde slechts een overwinning op de laatste zaterdag van mei. Een zege op rode lantaarndrager Reiger Boys JO12-2 was noodzakelijk voor Roodgroen om de hoop op de titel levend te houden. Maar een victorie alleen was nog niet voldoende: daarnaast diende koploper Castricum de drie punten in te leveren bij buurman Volendam JO12-2. De twee punten achterstand zouden dan worden omgebogen in een voorsprong van één punt. Bij een gelijkspel van de Castricummers was het doelsaldo van de Duinbewoners dusdanig groot dat EVC dat niet zou kunnen inlopen.
Zonder Jesse Joosten (atletiekwedstrijd) maar met Asmae Nabili betraden de volgende ‘Elf’ Edammers het B-veld Voor: doelman Tygo Gedikink, Zuhair Aitabdellah, Tim Steur, Tim Knegt, Victor Surie, Mahmoud Harah, Niek Pistora, Mike Latdorp en Rick van Velden. Het zonnetje brak venijnig door toen de wedstrijd om 10.30 uur in gang geblazen werd door de invalscheidsrechter van dienst: coach Jacco Steur. Het was direct duidelijk dat, zoals verwacht, EVC het betere team was. Roodgroen creëerde een flink aantal kansen maar liet ze vooralsnog onbenut. Na een minuut of tien brak Mahmoud de ban (1-0). Maar ondanks het veldoverwicht en de voorsprong speelde EVC niet goed. Het team was te slordig in de passing en bij balverlies was er weinig scherpte: in het positioneel verdedigen en in de duels. Dat leidde tot uitbraken en kansen voor Reiger Boys. In één situatie moest Tygo tot tweemaal achtereen razendsnel handelen: beide inzetten wist hij gelukkig te pareren. Klasse, Tygo! EVC schrok (even wakker) en verhoogde het tempo. Asmae zette Rick aan het werk en die schoot de thuisclub naar 2-0. Vervolgens soleerde Rick over de linkervleugel en legde de bal panklaar neer voor Mike. Een simpel tikje met de binnenkant van de rechtervoet volstond voor 3-0. Een ruime voorsprong derhalve maar die maskeerde de onzorgvuldigheid waarmee EVC speelde. Een uitbraak van Reiger Boys leverde zelfs een tegentreffer op (3-1). Roodgroen kende gelukkig ook goede momenten. Een weergaloze dubbele één-twee tussen Asmae en Rick (over de linkerkant) eindigde met een subtiel passje op Mike: binnenkantje voet en tegen de touwen (4-1). Nog voor de thee volgde treffer nummer vijf: Niek passte in de diepte naar Asmae en die vond Mike (5-1).
In de 2e helft speelde EVC een stuk beter. Het voetbalde meer vanuit de eigen posities, won vaker duels, was zorgvuldiger in het passen en de spelers coachten elkaar wat beter. Dat leidde tot meer combinaties en tot kansen. Uit een corner van Victor kopte Tim Steur net naast. Zuhair zette Mahmoud voor de keeper maar die liet zich niet verschalken. Uit een volgende corner van Victor kopte Asmae de bal net over de dwarslat. Even later veroverde de positioneel uitstekend spelende Tim Knegt de bal, passte naar de rechterkant waar Zuhair Rick aan het werk zette. Diens voorzet werd door Mike binnengelopen (6-1). EVC bleef gevaarlijk met hoekschoppen en een volgende had resultaat: Niek slingerde de bal vanaf rechts voor en het brede voorhoofd van Tim Steur deed de rest (7-1). Een minuutje later pareerde Tygo een schot van de bezoekers en gooide het leder meteen naar Zuhair. De bebrilde rechtsback betrok Niek in het spel, die passte de bal haarscherp in de diepte naar Asmae en zij liet de eer aan Mike (8-1). Het volgende doelpunt liet niet lang op zich wachten. Mike schoot zijn zesde treffer tegen het net na een fraaie combinatie tussen Tim Knegt en Dreh-und-Angelpunkt Asmae (9-1). Aan het eind van de wedstrijd volgde ook nog de tienklapper: Mahmoud was verantwoordelijk voor 10-1. Met deze stand floot de ervaren scheidsrechter Jacco Steur (dank, Jacco!) voor het einde van de wedstrijd én de competitie. EVC had zijn plicht gedaan maar helaas won Castricum JO12-1 (zoals toch wel te verwachten was) gedecideerd van Volendam JO12-2 (4-0). Door dit resultaat behaalde Castricum het kampioenschap: gefeliciteerd! Roodgroen eindigde op een zeer fraaie en heel verdiende 2e plaats in de 1e klasse: een groot compliment voor alle spelers, coaches en begeleiders! Het is jammer dat we in de uitwedstrijd tegen Castricum een 2-3 voorsprong in de slotminuut lieten glippen maar dat kan gebeuren. Een lichte frons is de thuisnederlaag (het enige verlies) in het begin van de competitie tegen Koninklijke HFC JO12-4. Dat leek een normaal verlies te zijn maar nu alle uitslagen van alle teams bekend zijn, lijkt het een uitslag te zijn die in het geheel niet past tussen de andere. Het zij zo. Desalniettemin heeft EVC JO12-1 van zich doen spreken in de voorjaarscompetitie (maar eigenlijk ook in het najaar). Nagenoeg alle wedstrijden speelde het team zeer gedreven, heel volwassen, echt als een team en voetbalde het simpelweg goed. Nogmaals, Mannen: complimenten!!!
Wat volgt is een toernooi bij Monnickendam, de EVC-afsluiting op 2 juni, onze eigen traditionele afsluiting op 21 juni én natuurlijk …. nog talloze (… ) trainingen!!!

Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …