EVC E1 verliest van iets slimmer FC Amsterdam E1

EVC E1 – FC Amsterdam E1 (0-1, rust) 2-5 voor FC Amsterdam E1

(7-2-2015, 1e wedstrijd voorjaarscompetitie seizoen 2014-2015)

Om half negen op een aangenaam koude zaterdagochtend mocht EVC E1 aantreden tegen de E1 van een club met een legendarische naam: FC Amsterdam. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was FC Amsterdam een roemruchte club die zelfs Europees voetbal speelde. De huidige vereniging heeft daar niets mee te maken maar is opgericht in 2011. De Amsterdammers kwamen met liefst 11 spelers op bezoek vandaar dat besloten werd om 8 tegen 8 te spelen. Het was dus koud maar de omstandigheden om te voetballen waren uitstekend: heerlijk fris en geen zuchtje wind. Het kunstgrasveld was een beetje aangeslagen door de vorst en was daardoor redelijk glad. EVC E1 was compleet al had Alan Sier nog maar net een fikse griep overwonnen. De E1 trad aan met de volgende spelers: Tom de Graaff (k) (a), Joep van Gog, Tristan Brommersma, Timo de Waart, Joey Treuren, Ryan de Wit, Alan Sier, Jordy Butter en Jur Bakker.
Van meet af aan speelden beide teams in een hoog tempo en waren ze aan elkaar gewaagd. Beide ploegen kregen ook kansen. Zo schoot Jordy net over en tegen de keeper aan en kon Ryan een strakke voorzet vanaf links van Jur net niet benutten. Jur was in de eerste omloop de gevaarlijkste speler van de Roodgroenen: met zijn snelheid was hij een grote plaag van de bezoekers. Aan de andere kant beten de Amsterdammers ook flink van zich af. De gasten waren fysiek iets sterker dan Edam en ze waren ook handig en slim aan de bal. Met name aan de zijkanten zorgen de voorwaartsen van Mokum voor gevaar terwijl ook de centrumspits een echte handenbinder was. Na zo’n 20 minuten verdedigde EVC te weifelend en daarvan profiteerden de Roodzwarten (0-1). In de rust werd een aantal verbeterpunten aangestipt waarvan de belangrijkste was om veel scherper te verdedigen. Het was namelijk wat te lief wat de E1 in defensief opzicht liet zien en dat gold niet alleen voor de verdediging. Na de thee bleef het tempo hoog en het spelbeeld ongeveer hetzelfde. Omdat echter weer aarzelend werd ingegrepen kon FC Amsterdam de stand naar 0-2 tillen. Dat bleek echter een keerpunt. Roodgroen wierp nu meer strijd in de wedstrijd en met name Ryan was voorin erg lastig voor de verdedigers van FC A. Ryan kleurde zijn 200e activiteit in de E-selectie met een treffer na een assist van Jordy (1-2). Even later was het weer raak want Ryan schoot de E1 naar 2-2. Zou EVC nu doordrukken? Nee, een lucky shot van de Amsterdammers betekende 2-3. Een middenvelder schoot de bal tegen een medespeler en daardoor werd het leder compleet van richting veranderd waardoor Tom volstrekt kansloos was. Edam moest daardoor weer in de achtervolging, kreeg ook wel enkele kansjes maar het geloof was een beetje weg. In de slotfase waren de bezoekers nog tweemaal succesvol door wederom matig ingrijpen van de thuisclub. Daarmee kwam de eindstand op 2-5. Het was een terechte overwinning voor FC Amsterdam E1 al was de uitslag geflatteerd. Het krachtsverschil was zeker niet zo groot als de uitslag doet vermoeden. Een belangrijke oorzaak voor de nederlaag was dat de E1 veel te aardig verdedigde: kan je een duel niet winnen dan moet je zorgen dat je dat duel in ieder geval niet verliest! Laat dat een les zijn voor volgende wedstrijden te beginnen met die van vrijdagavond tegen KGB E1 in de 2e ronde van de DEEN-Cup in het stadion van FC Volendam. De aanvang van die wedstrijd is om 18.15 uur. De toegang is gratis en u bent van harte welkom!

Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …