Spannend potje eindigt in terecht gelijkspel: EVC JO12-1 – DSS JO12-1.

EVC JO12-1 – DSS JO12-1 (2-1, rust) 2-2 (eindstand)
(1-2-2019, 1e wedstrijd voorjaarscompetitie, seizoen 2018-2019)
Op de eerste van februari 2019 speelde EVC JO12-1 dan eindelijk de eerste wedstrijd van de voorjaarscompetitie. EVC was ‘in conditie’ want in januari had het al 15 activiteiten uitgevoerd waaronder twee oefenwedstrijden en de (van SDW Amsterdam gewonnen) laatste ronde in de najaarscompetitie.
Roodgroen was compleet en stuurde derhalve doelman Tygo Gedikink, Zuhair Aitabdellah, Tim Steur, Tim Knegt, Victor Surie, Mahmoud Harah, Niek Pistora, Jesse Joosten, Mike Latdorp en Rick van Velden naar het strijdtoneel. Tegenstander was het voor ons onbekende DSS uit Haarlem dat gehuld ging in een fraai roodgroen shirt. Om die reden speelde EVC met oranje hesjes over de shirts. Scheidsrechter van dienst was EVC-coryfee Jeroen Klein die zo’n slordige 20 jaar in EVC 1 gevoetbald heeft. In de korte periode van aftasten na het eerste fluitsignaal liet DSS zien over kwaliteit te beschikken. De thuisclub liet zich echter ook meteen gelden en zo was al snel sprake van een aantrekkelijk treffen. Het was Roodgroen dat de beschietingen opende en de eerste poging was direct raak. Mahmoud zette Mike aan het werk en die schoot raak, hoog in de linkerhoek van de keeper (1-0). Vanaf rechts was Rick de (pijlsnelle) handenbinder maar DSS liet zich bepaald niet onbetuigd met name ook door een kleine, handige middenvelder en twee meisjes die ontegenzeggelijk over voetbalkwaliteiten beschikten. De ene vaak vanuit de spitspositie, de andere vanaf de rechtervleugel dan weer vanaf de linkerzijlijn. Met name door het centrum wisten de Haarlemmers goed te combineren door eerst slim ruimte te maken. Zelfs Tim Steur en Niek moesten goed op hun tellen passen. De backs Tim Knegt en Zuhair moesten ook alert zijn op die ontstane ruimtes door ‘op tijd-en-tijdig’ naar binnen te knijpen. Bovendien moesten de voorhoedespelers op hun qui vive zijn door mee terug te verdedigen met de opkomende laatste linie van ‘Haarlem’. Een overtal van de bezoekers, zeker op de EVC-helft, moest vermeden worden. Elkaar coachen was hiervoor het toverwoord. Toch vergrootte EVC de voorsprong. Rick snelde weg over rechts, zette scherp voor en Mahmoud tikte beheerst het leder tegen de touwen (2-0). Een fraaie goal! Duidelijk was echter dat de wedstrijd niet gedaan was. DSS bleef goed voetballen en EVC was enigszins passief-en-apatisch en het vergat elkaar te coachen terwijl dát nu juist zo belangrijk was. Dat kwam de onzen duur te staan. DSS scoorde de aansluitingstreffer al wist de goed keepende Tygo de bal bijna te keren (2-1). Direct nadat referee Klein voor de rust had gefloten, bleek dat Roodgroen de tongen toch echt niet had ingeslikt want er werd meteen heel wat ’afgebabbeld’. Dat was uiteraard een mooi bruggetje voor de coaches om, tijdens het drinken van een kop hete thee, het elkaar coachen nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. In de tweede helft bleek dat Roodgroen dit begrepen had. EVC hielp elkaar nu ook verbaal en was ook veel meer aanwezig. Het team straalde nu gedrevenheid uit. DSS kwam evenwel toch op 2-2 door in de omschakeling te profiteren van een kort moment van aarzeling bij Edam. Daarna waren het echter de Keetzijdebewoners die het initiatief namen en het nauwelijks nog uit handen gaven. Deze dominantie leidde tot kansen. Mahmoud scoorde bijna uit een corner van Rick, Victor gaf een schitterende dieptepass op Jesse die nét naast tikte en Jesse had (na goed werk van Zuhair, Mike en Niek) bijna toch nog succes maar zijn inzet werd in extremis door een witbroek gekraakt. Even later was een DSS-defender genoodzaakt aan de noodrem te trekken en arbiter Klein kon niet anders dan naar de virtuele penaltystip te wijzen. Mike schoot hard en laag in maar de in de gehele wedstrijd uitstekende DSS-doelman pareerde de inzet. EVC liet de moed niet zakken en streed door voor de overwinning. De sterk spelende Tim Steur kopte net naast, Mike tikte net over, na een strakke inspeelpass van Tim Knegt wist Rick het enig juiste vervolg (een hakje nagenoeg op de doellijn) maar de goalie voorkwam een doelpunt. In de slotminuut leek Victor EVC naar de zege te schieten: hij stak met zevenmijlslaarzen het veld over, schoot met scherp maar helaas … net aan de verkeerde kant van de paal. Het bleef derhalve bij 2-2, een stand waar beide teams uiteindelijk vrede mee konden hebben.
Een compliment past scheidsrechter Jeroen Klein die de wedstrijd goed aanvoelde en de spelers met natuurlijk gezag begeleidde. Grote klasse, Jeroen! Een compliment ook voor DSS, zijn spelers, zijn coaches en zijn supporters voor de sportiviteit (en het goede spel)! Een Hoed-Af tenslotte voor Roodgroen dat zich ‘in de wedstrijd vocht’ en een behoorlijke eerste en een uitstekende tweede helft speelde: complimenten, Mannen, en ga zo door (maar dan de volledige 60 minuten)!