Sterke start van EVC JO12-1 in voorjaarscompetitie

EVC JO12-1 – Purmerland JO12-1 (3-2, rust) 4-2 voor EVC JO12-1
(18-1-2020, 1e wedstrijd voorjaarscompetitie, seizoen 2019-2020)
Na een ultrakort Kerstreces stonden voor EVC JO12-1 negen activiteiten op het programma voorafgaand aan de voorjaarsseizoenopener tegen Purmerland JO12-1.
In de laatste wedstrijd van de najaarscompetitie liet EVC de punten achter in Purmerland. De blauwzwarten maakten toen een goede indruk terwijl Roodgroen (voor het eerst dit seizoen) enigszins passief en gelaten speelde. Revanche (op Purmerland maar vooral op zichzelf) stond derhalve centraal in het Praatje-Vooraf. EVC was compleet en dus konden de coaches Dennis van Montfort, Caspar Keuss en Jan van de Nes beschikken over de volgende spelers: Yannick Alberts (k), Lucas Waals, Shane Heerland, Jim Spaargaren, Dapper Keuss, Hudhaifah Oukhanim, Lex van Montfort, Bjarne Schot, Jake Keizer en Anass Chemlali.
Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bjorn Alberts EVC startte sterk en drong Purmerland naar achteren. In de eerste 20 minuten voetbalde EVC met veel vertrouwen. Het combineerde goed en in verdedigend opzicht werd scherp en resoluut gespeeld. Purmerland liet zich ook niet onbetuigd maar Edam domineerde. Na enkele kansjes wist EVC te scoren. Op advies van – naar eigen zeggen (….) – de vaders Dennis en Elhassan slingerde Lex het leder uit een corner vanaf rechts voor precies op het voorhoofd van de inkomende Hudhaifah: die kopte de bal strak tegen de touwen, onhoudbaar voor de goed keepende doelman van de gasten (1-0). Een tweede doelpunt volgde. Na een redding van Yannick op een vervaarlijk schot van een voorwaarts van Purmerland, vond Yannick met een snelle uittrap Hudhaifah. De middenvelder zag de weg sprintende Bjarne en met een subtiele steekpass speelde hij de linkerspits in de loop aan. Die bedacht zich niet en hij stifte het leertje fraai over de doelman tegen het net (2-0). Een prachtige aanvalsopzet en afronding! EVC had een voordeel gecreëerd maar kon het zich niet veroorloven op zijn lauweren te rusten. Daarvoor speelde Purmerland te goed en gedreven. Het vertrouwen en geloof bij EVC leek in de laatste fase voor de thee enigszins weg te ebben. Deze aspecten samen hadden tot gevolg dat Purmerland de score wist terug te brengen tot 2-1. Na een fraaie aanval plaatste één van de sterkere spelers van blauwzwart de bal met de binnenkant van de voet subtiel in de lange hoek in de linkerhoek van de kansloze Yannick: een heel fraaie, technische perfecte, treffer! Even later wist Roodgroen de score weer uit te bouwen. Na een interceptie van de sterk spelende Jim passte Shane de bal naar Anass. De spits zag in een oogwenk Bjarne vertrekken en wist die ‘weg te steken’ met een slim passje met buitenkant rechts. Met een lobje scoorde Bjarne fraai de derde treffer (3-1). Purmerland was echter niet verslagen en deed al snel iets terug (3-2). Met deze stand volgde voor beide teams een pauze-time out waarin- na een grondige analyse van helft Eén – de tactiek voor de tweede helft werd doorgenomen.
Vrijwel meteen na de eerste balomwenteling opende Dapper de beschietingen met een splijtende dieptepass op het spitsenduo Bjarne en Anass die eendrachtig combineerden maar het houtwerk ter linkerzijde van de doelman bleek weerbarstig. Een treffer bleef derhalve uit. Het was uitstel van executie want Roodgroen sloeg toe in de razendsnelle omschakeling. Purmerland drong aan, dreigde maar na een interceptie van Jim en Shane volgde een strakke pass op Anass. Die liet zien dat de YouTube-filmpjes van Gerd Müller nog steeds grondig bestudeerd worden want hij draaide zijn lichaam behendig in een duel, sprintte weg, schudde een Purmerlander af met een schouderduw waar Lukaku trots op zou zijn en schoot de bal vervolgens onberispelijk in de hoek rechts van de keeper (4-2). Een prachtige goal! De marge was weer twee maar de wedstrijd was bepaald niet gespeeld. De gasten groeven nog eens diep in hun energiereservoir en drukten de gastheren terug tot in het eigen – virtuele – strafschopgebied. Het leidde tot een aantal kansen en hachelijke momenten maar met vereende krachten wisten met name Yannick, Lucas, Jim, Dapper en Lucas onheil te voorkomen. Aan de overzijde was het ook raak: Lucas ontfutselde de bal van een tegenstander, passte naar Jake en die trof het zijnet. Ook Lex wist de P-doelman tot actie te dwingen maar de stand veranderde niet meer. Na een ruime 60 minuten kon EVC de handen in de lucht steken: de zege was binnen en de drie punten bleven in Edam. Het was een hard bevochtte overwinning op een sterke tegenstander maar toch ook een verdiende. Een goed begin van de voorjaarscompetitie! Complimenten aan alle spelers voor de geweldige inzet en voor het bij tijd en wijle prima spel, zeker met inachtneming van het lastig te bespelen veld!
Op 1 februari spelen we thuis tegen een onbekende tegenstrever: Ouderkerk aan de Amstel JO12-1. Heel veel succes én … wees en blijf scherp!!!
Jan van de Nes

Check Also

Hitchcock heerst! EVC JO12-1 wint van concurrent Westfriezen JO12-1 met 5-4 na heroïsche strijd!

EVC JO12-1 – Westfriezen JO12-1 (3-3, rust) 5-4 voor EVC JO12-1 (23-11-2019, 4e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …