Zwaarbevochten maar verdiende zege van degelijk EVC JO12-1 op Beemster JO12-1

EVC JO12-1 – Beemster JO12-1 (2-0, rust) 2-0 voor EVC JO12-1
(30-3-2019, 6e wedstrijd voorjaarscompetitie, seizoen 2018-2019)
Op een lenteachtige ochtend stond de streekderby EVC JO12-1 tegen Beemster JO12-1 op het programma. Voor EVC betrof het de zesde wedstrijd in Competitie Voorjaar. Vorige week won Roodgroen in Sint Pancras gedecideerd van Vrone JO12-1. De vraag was of Edam daarmee het begin van een reeks had ingezet.
Jesse Joosten was helaas afwezig vanwege een trainingsweekend met AV Edam. Mahmoud Harah was wel van de partij maar de geblokte middenvelder kampte met knieklachten en het was de vraag hoe zijn knie zich zou houden. De andere spelers op het wedstrijdformulier waren: doelman Tygo Gedikink, Zuhair Aitabdellah, Tim Steur, Tim Knegt, Victor Surie, Niek Pistora, Mike Latdorp en Rick van Velden. Tegenstander Beemster werd door de coaches gekenschetst als een lastig te bespelen opponent. EVC zou daarom zeer geconcentreerd dienen te spelen en natuurlijk ook met durf en verstand. Tijdens de warming-up bleek dat de temperatuur snel de lucht in schoot: de lentezon was ook een factor om rekening mee te houden. Roodgroen startte met het gezicht naar Het Trainarium en de zon in de rug. Na een minuut of vijf kwam Victor ongelukkig ten val en moest het veld (tijdelijk) verlaten. Mahmoud was zijn vervanger maar, zoals hiervoor al vermeld, hij was niet volledig fit. Om in te spelen op mogelijke personele problemen werd Bjarne Schot van JO11-1 opgetrommeld om de gelederen te versterken. Bjarne had al een wedstrijd gespeeld maar wilde graag zijn trainingsmaatjes de helpende hand bieden. EVC had al snel het initiatief en vertaalde dat naar een aantal kansen. Mike lobde de bal net naast, Rick stuitte op de keeper en een afstandsschot van Niek werd door de Beemster-goalie gekeerd. Na een prachtige één-twee tussen Mahmoud en Mike tikte Rick het leder net aan de verkeerde kant van de paal. Een volgende aanval leverde wel resultaat op. Zuhair Aitabdellah veroverde de bal, passte naar Niek en die ‘stak’ de bal tussen twee verdedigers door naar de sprintende Rick. ‘Van Velden’ passeerde de keeper en schoof met links (!) de bal tegen de touwen (1-0). Een werkelijk prachtige aanval van Roodgroen! Even later sneed een nieuwe ragfijne combinatie van rechts naar links door het Beemster verdedigingsblok. Mike was evenwel te gretig en raakte de bal verkeerd maar het gevolg was toch een juichend EVC. Rick kon de kanonskogel namelijk niet ontwijken en veranderde de bal zodanig van richting dat de Beemster-keeper volkomen kansloos was (2-0). Een volgende aanval leek de 3-0 op te leveren maar dat feest ging helaas niet door.
In de rust werd benadrukt om niet alleen te letten op de bal maar zeker ook op de tegenstanders. Beemster speelde met veel spelers aan de zijkanten en zonder vaste spits. Het advies was om Tim Steur toch gewoon in het centrum te laten spelen (en niet vooruitgeschoven), als slot op de deur voor zijn vleugelverdedigers. Beemster had daardoor wel een overtal op het middenveld maar met een 2-0 voorsprong kon Roodgroen een iets afwachtender houding aannemen. Bij balverlies moest Edam proberen snel om te schakelen via met name de pijlsnelle Rick en later ook de andere turbo, Bjarne. Deze tactiek werkte goed al moest een enkeling af en toe vanaf de zijkant uit een ‘kort hazenslaapje’ gehaald worden. Maar de defensie van Roodgroen stond als een huis met als uitblinkers Tim Knegt, Tim Steur en (voor hen) Niek. Tygo was wederom het betrouwbare slot op de deur en deed die steeds op tijd dicht. Victor was inmiddels gelukkig weer hersteld waardoor Mahmoud tussendoor iets meer hersteltijd kon pakken en door het inzetten van Bjarne konden Rick en Mike om beurten even uitblazen. Zo bleef EVC continu ‘op sterkte’ en daardoor wisten de Beemsterlingen het Edammer verdedigingscordon niet te passeren al moesten de onzen wel voortdurend bij de les blijven. In de omschakeling was Roodgroen nog enkele keren gevaarlijk: na twee splijtende dieptepasses van Tim Steur schoot Victor rakelings naast en tikte Mahmoud net over.
Na zestig minuten floot de uitstekend leidende scheidsrechter Sean Tol (dank en klasse, Sean!) voor einde wedstrijd en had een heel degelijk EVC een zwaar bevochten maar verdiende zege geboekt op het eveneens goed spelende Beemster.
Mannen: grote klasse! Ga zo door, te beginnen volgende week tegen Fortuna Wormerveer.
En … wees en blijf scherp!

Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …