Zeer nuttige oefenwedstrijd EVC E1 en EVC D2

EVC E1 – EVC D2 (0-4, rust) 1-6 voor EVC D2

(16-1-2016, 2e oefenwedstrijd seizoen 2014-2015)

Wisselende weersomstandigheden gingen vooraf aan de oefenwedstrijd van EVC E1 tegen EVC D2. Donderdagavond plensde het van de regen, vrijdag was het heerlijk droog, en ook tijdens de keuring der velden liet Pluvius zich niet zien. Dat was even anders toen E2 en E3 én E4 en E5 elkaar de degens kruisten om 9 uur. Slagregens! Maar zo snel als die kwamen zo keurig waren ze weer verdwenen toen de spelers van E1 en D2 het veld betraden onder leiding van referee Jeroen Klein (voorheen jarenlang topschutter van EVC 1).
De D2 was compleet en trad aan met een aantal 1e-jaars en een contingent 2e-jaars. De coach? Ruud van Puffelen!
De tien E1-Mannen werden vergezeld door de 2e-jaars van de E2: Blade van Beers, Tyrone Marshall, Fabian van Rijn en Souhail Morrhabi. Zij hadden alle vier al een halve wedstrijd in de E2 gespeeld.
De oefenwedstrijd werd gespeeld op een heel seniorenveld met 11 tegen 11. De bedoeling was om de E-pupillen te laten wennen aan het spelen op zo’n heel veld. Volgend seizoen zijn zij immers D-pupil en is zo’n veld de standaard. De E1-E2 begon in de volgende opstelling: Patrick Wissels (keeper), Colin Molenaar, Mika Heuser, Niek de Hoop, Koen Berends (verdediging), Charlie Kuiper, Bink Mulder, Sajad Rahimzadeh (middenveld), Tyrone Marshall, Daoud Ikhlifen, Blade van Beers (aanval). Gene Brandt kwam na 10 minuten in het veld. Fabian en Souhail speelden in Helft Twee. Colin, Bink en Daoud zijn 1e-jaars en spelen dus volgend seizoen nog in de E1.
Het B-veld lag er goed bij en de omstandigheden om te voetballen verbeterden zienderogen. Het was prettig dat de zon zich ook liet zien.
De opdracht aan de E1-E2 combinatie was vooral om goed de posities op het veld te houden. Dat was van belang omdat 11 tegen 11 op een heel veld echt iets anders is dan 7 tegen 7 op een half veld. Bovendien duurde de wedstrijd 10 minuten langer (2×30 min.) dan gebruikelijk voor de vier E2-mannen en had de D2 natuurlijk meer ervaring met het spelen op een dergelijk veld.
Vanaf het begin liet De Combinatie zien dat ze deze opdracht begrepen hadden. Bovendien werd heel aardig gecombineerd. Het verschil in leeftijd, kracht en snelheid was bij tijd en wijle echter ook te zien. In het eerste deel van de eerste helft was E1-E2 een paar keer te bescheiden en daarvan profiteerden hun clubgenoten. De score liep op tot 0-4 maar die deed geen recht aan de verhoudingen op het veld en aan het veldspel. Want de E1-E2 combineerde beter dan de D2. Een beloning bleef echter uit omdat bij gevaarlijke uitbraken en bij kansen de D2-Mannen net even sneller waren. Dat was logisch want het leeftijdverschil was gemiddeld twee jaar. Het verschil tussen de 2e-jaars D met Colin, Bink en Daoud was zelfs drie jaarringen. Gaandeweg liet de E1-E2 de bescheidenheid steeds meer varen en was er evenwicht en zelfs een licht overwicht van de in oranje hesjes gestoken combinatie.
In de pauze werd benadrukt om te blijven combineren om duels zoveel mogelijk te ontwijken. Maar: kom je in een duel dan moet je lef tonen en je niet zomaar aan de kant laten zetten. Voorts was van belang: posities houden, de binnenkant afschermen en kijken wat je achterlaat (niet zomaar naar voren lopen maar eerst afspraken maken wie jouw positie overneemt).
Die adviezen werden goed opgevolgd en zo bleef E1-E2 behoorlijk goed voetballen. Het combinatiespel was iets minder dan voor de thee maar er werden weinig kansen weggeven. E1-E2 creëerde er ook een paar maar had moeite om die te benutten. Iets sneller beslissen en meer durf, Mannen! Toch scoorde E1-E2 wel. Souhail brak door over rechts na een pass van Fabian en Charlie rondde de voorzet af (1-4). Daarna deed D2 iets terug maar tot in de slotseconde bleef het in Helft Twee 1-1. In the dying seconds tikte Timo de Waart (D2) de bal tegen het net (1-6).
Het resultaat van deze oefenwedstrijd is dus een ruime nederlaag maar kijken we door de koele cijfers heen dan zien we dat het veldspel van E1-E2 zeker gelijke tred hield met dat van D2 en dat de combinatie in de loop van de wedstrijd meer durf en lef toonde in de duels. Da’s knap gelet op het verschil in met name lichaams- en duelkracht. De E1 was al gewend aan een groter veld dan de halve velden waarop de andere E-teams spelen maar dit veld was nog een slag groter. Voor de E2-Mannen was het een veel grotere stap: van Half naar Heel. Maar het ging erg goed, Mannen! Kortom: een heel nuttige oefenwedstrijd die vraagt om een vervolg!
Man van de wedstrijd: Mika Heuser die op een nieuwe positie (in het hart van de verdediging) een uitstekende wedstrijd speelde. Mika doorzag de spelsituaties steeds goed, greep telkens goed en resoluut in en hij wordt steeds beter (rustiger) aan de bal. Klasse, Mika, ga zo door!
Scheidsrechter van de Dag was Jeroen Klein die een uitstekende wedstrijd floot en de sfeer en de spelers heel goed aanvoelde. Klasse en dank, Jeroen! Een compliment aan de D2, aan de E1 én aan de Mannen van de E2 die alle vier (Blade, Souhail, Tyrone, Fabian) een goede indruk achterlieten.
Een woord van dank ook aan de linesmen John Buikman (D2) en Robert Heuser (E1), de coaches Ruud van Puffelen (D2), Hans Karregat en Robert Heuser (E1), Ton Kemper en Coen Uyt den Boogaard voor het Vloeibare Vocht in de rust, en natuurlijk vooralle kantinemedewerkers: dank!!!

Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …