Enerverend duel EVC JO11-1 – Ilpendam JO11-1

EVC JO11-1 – Ilpendam JO11-1 (0-2, rust) 0-2 voor Ilpendam EVC JO11-1
(16-5-2018, 7e wedstrijd voorjaarscompetitie 1e klasse, seizoen 2017-2018)
De drukkende warmte was verdreven en ingeruild voor een fris windje en een inderhaast van stal gehaalde (winter)jas: kortom woensdagavond 16 mei 2018. Het was druk op het Keetzijde-complex van EVC op deze Midweekse-Mittwoch want naast de gebruikelijke trainingen stonden liefst vier inhaalwedstrijden op het programma: kenmerkend voor de maand mei. Eén daarvan: EVC JO11-1 tegen Ilpendam JO11-1. Voor de 3e maal dit seizoen en telkenmale te Edam. Het begint een beetje op een Schotse competitie te lijken: 74 maal Celtic – Rangers in één seizoen …… Waar draaide het echter om: Ilpendam heeft het vaste voornemen kampioen te worden en moest winnen om de voorsprong op de concurrentie te behouden c.q. te vergroten, EVC wilde nu eindelijk wel eens de withemden verslaan en voorts een mooie eindreeks in de competitie neerzetten. Helaas moest het verdediger Victor Surie ontberen maar ‘de anderen’ waren aanwezig: fris en fruitig …. uiteraard door de herstart van de scholen! Dat betekende dat coach Jan van de Nes zich mocht verheugen in de beschikbaarheid van Remy Kluft (k), Niek Pistora, Tim Steur, Tim Knegt, Rayan Morrhabi, Mike Latdorp, Jesse Joosten en Rick van Velden. Scheidsrechter van dienst was de zeer ervaren arbiter John Kemper!
Met ‘wind-mee en gras-tegen’ startte EVC de motor en schakelde direct naar Versnelling-Hoog richting het Doel-bij-de-Kantine op veld B-voor. Ilpendam kwam ‘in het gedrang en in de knel’ en Roodgroen creëerde een aantal kansen via met name Mike en Rayan. Na een minuut of tien begon bij Ilpendam het motortje ook lekker te pruttelen en beetje bij beetje namen de gasten het initiatief over. Aan de zijlijn maar zeker ook in het veld was het duidelijk dat de thuisclub zijn taken heel geconcentreerd moest uitvoeren en de bezoekers geen centimeter ruimte mocht geven want dat zou op zeker onheil betekenen. Dit besef was er maar toch bleek de uitvoering weerbarstiger te zijn. Referee Kemper liet – terecht – doorspelen bij een vermeende overtreding op een Edammer(tje), enkele Kaaskoppen aarzelden even en het was 0-1. Tja, Mannen, een wijze les: als de scheidsrechter niet fluit speel dan altijd door! Een tweede lichte aarzeling en onvoldoende doortastend ingrijpen betekende vlak voor rust 0-2. Een achterstand derhalve maar – anders dan het scorebord wellicht doet vermoeden – gaf Roodgroen de heel gedegen spelende kampioenskandidaat Ilpendam zeer goed partij! In de pauze werden enkele verbeterpunten aangestipt en die namen de Edammers in ‘hoofd, hart en benen’ mee in de tweede helft. Ilpendam speelde iets gemakkelijker en beter maar de gastheren hadden alle vrijgevigheid achtergelaten in de kleedkamer en boden nog beter weerstand dan voor de thee. Het aantal kansen voor beide teams samen was op één hand te tellen en het begrip status quo kreeg een nieuwe dimensie. Dat wil niet zeggen dat er niet bewogen of gelopen werd: integendeel. Het aantal kilometers per speler liep gestaag op maar door de enorme strijdlust van beide teams, het knokken voor de bal en de hartstochtelijke duels ontstonden er niet of nauwelijks kansen voor beide doelen. Na ruim 50 intense minuten floot de uitstekende arbiter Kemper (met bezweet gezicht en een natte rug van de inspanning) af voor het einde van dit enerverende treffen. In weerwil van de talrijke felle duels en de grote strijdlust was het een zeer sportief duel. De spelers gaven alles maar hadden respect voor elkaar! Een groot compliment past alle spelers voor hun sportiviteit maar ook voor hun strijdlust en kwaliteit van het spel! Ilpendam gaat – terecht – op voor het kampioenschap: heel veel succes! Een woord van dank is er tenslotte voor John Kemper die dit Pittige-Potje met natuurlijk gezag in goede banen leidde: John, grote klasse en hartstikke bedankt!
Mannen, complimenten! Zaterdag thuis tegen Alliance JO11-1: ga zo door en …. wees en blijf scherp!!!
Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …