EVC 1 komt met de schrik vrij in Alkmaar, 1-2.

Door een 1-2 overwinning in de slotfase heeft EVC nog altijd de beste papieren om kampioen te worden in de 3e klasse A. Door een late treffer van Jeffrey Veerman blijft het verschil, met nog 4 wedstrijden te gaan, 6 punten met nummer 2 OSV.

De koploper die uit speelt bij een degradatiekandidaat. Je zou zeggen op papier een makkie. Helaas voor EVC leert de geschiedenis dat EVC (zover ik weet) tot vandaag nog nooit had gewonnen bij tegenstander Alcmaria Victrix in Alkmaar. Er lijkt wel een vloek te rusten op dit complex voor EVC. Zo eindigde EVC 1 hier met de Zondag 1 al eens met 8 man. Ook werd er 2 jaar geleden nog op dit complex de laatste kans op een titel aan diggelen geschoten in de slotfase (1-1). De stormachtige wind en de niet aflatende regenval brachten nou ook niet bepaald meer hoop op een goed resultaat. EVC verloor de toss en begon dus met de stormachtige wind tegen. Alcmaria speelde zoals gebruikelijk vanuit een gesloten defensie en loerde op de spaarzame kansen die in de eerste helft echter niet zouden komen. EVC had heel veel balbezit en Alcmaria liet dit ook toe. Al snel de eerste speldenprikjes van EVC. Eerst schoot Bilal el Yaakoubi wat gehaast net naast de goal van de boomlange doelman Mooij. Nadat Shevan Mirachor nog een redelijke kans kreeg, had Leon Spoorenberg misschien wel de 0-1 moeten aantekenen. Na een prima voorzet van Jeffrey Veerman knikte de goed vrijgelopen Leon ruim naast in kansrijke positie. De volgende kans was opnieuw voor Leon. Hij draaide knap weg bij zijn tegenstander en haalde hard uit recht in de handen van de goed keepende doelman. Na deze redelijk goede openingsfase had EVC een zwakke fase. Door heel veel slordigheidjes en verkeerde keuzes liep het gewoon niet echt lekker. Ook was EVC niet slim genoeg door totaal onnodige, kleine overtredingen te maken. Hierdoor kwam Alcmaria nog af en toe aan dreigende momenten toe. Want door de wind was het vrij simpel om de vrije trap in de zestien te leggen. Maar vooralsnog werd het nooit echt gevaarlijk. De rust werd bereikt met een teleurstellende 0-0 tussenstand.

Na de rust zou EVC lekker de wind en regen in de rug hebben en kon het nog 45 minuten gas geven. Waar het in de rust nog leek of er een orkaan zou komen was er na de rust opeens geen zuchtje wind meer te bespeuren. Maar EVC begon na rust uitstekend en stond al snel op voorsprong. Na een inworp draaide Leon knap weg bij zijn tegenstander en schoot fraai de 0-1 binnen. En doelpunt dat uitbundig werd gevierd door spelers, begeleiding en de grote schare supporters uit Edam. De gezapigheid die als een sluier om het elftal leek heen te hangen verdween echter niet vandaag. En zo werd Alcmaria ook ineens gevaarlijk. Na een overbodige overtreding rond de zestien kwam EVC behoorlijk goed weg. De vrije trap werd namelijk buiten bereik van Barry de Wit op de lat geschoten. En 2 minuten later kregen de gasten hun enige echte uitgespeelde kans. En tot grote opluchting van alle Edammers caramboleerde deze schuiver via de paal naast. EVC leek even wakker en kreeg een aantal grote kansen. Maar zowel Shevan (rakelings over), Leon ( kopbal en poging voorlangs) als Jeffrey Veerman (redding doelman) kregen de 0-2 niet op het scorebord. En zo leek de geschiedenis zich te herhalen zo’n 10 minuten voor tijd. Nadat Niek van Diepen wat slordig de bal verspeelde besloot de eenzame aanvaller maar eens uit te halen. De ogenschijnlijk simpele poging verdween na een slippertje van Barry de Wit in de goal. En zo stond het ineens toch weer 1-1 terwijl een 1-4 tussenstand meer op zijn plaats zou zijn. Het moet gezegd worden dat EVC zich niet gewonnen gaf en in de slotfase alles op alles zette om de winnende te maken. En dat gebeurde ook. Enkele minuten voor tijd viel de bal uit de kluts voor de linker van Jeffrey Veerman. Onze topschutter bedacht zich geen moment en schoot de wat gelukkige, maar zeker verdiende, winnende treffer binnen. Vervolgens kreeg EVC in de geboden ruimte nog twee 100% kansen om de 1-3 te maken. Dit gebeurde echter niet maar was het voldoende op voor het eerst 3 o zo belangrijke punten mee te nemen uit Alkmaar. Het geluk van een kampioen??? We weten het over een aantal weken.
Volgende week speelt EVC thuis tegen ZCFC uit Zaandam. Aftrap 15:00

Opstelling EVC: Barry de Wit; Martin van Driel, Niek van Diepen, Thom Fanger, Ard Oudejans, Peter-Jan Roskam, Shevan Mirachor, Bryan Molenaar, Bilal El Yaakoubi, Leon Spoorenberg (72. Robin Mooijer), Jeffrey Veerman.