EVC E1 verovert de 2e plaats in de eindronde van de DEEN-Cup!!!

(17-4-2015, halve finale en FINALE DEEN-Cup, Kras-Stadion FC Volendam, seizoen 2014-2015)

Plaatste Hitchcock in het treffen tussen EVC E1 en hoofdklasser VVOG E1 al zijn handtekening onder deze zinderende kwartfinale in de strijd om de DEEN-Cup, de legendarische filmregisseur zette de halve finale EVC E1 – FC Castricum E1 helemaal naar zijn hand. Want deze kraker tussen 1e klasser EVC en hoofdklasser Castricum was bloedstollend spannend en duidelijk niet bestemd voor mensen met een zwak hart. Alfred, de Master of suspense, was in grootse vorm! Natuurlijk is ‘AH’ al lang niet meer onder ons maar beide wedstrijden droegen overduidelijk zijn stempel.

Foto540-LFIWN6EU[1]

Het was al een verrassing dat Roodgroen was doorgedrongen tot de halve finale (voor de 3e maal in 9 seizoenen!) maar de surprise werd nog groter. FC Castricum was de gedoodverfde favoriet voor het bereiken van de finale in het KRAS-stadion. De blauwwitten spelen immers in de hoogste hoofdklasse en zij hadden AJAX E1 al met 5-2 verslagen in competitieverband (kanttekening: feitelijk is dit AJAX E2, maar toch)! Na de kwartfinale schreef ik: ‘Kortom: een loodzwaar karwei en een echte kraker! Maar bedenk …. voor de FA Cup won Bradford City onlangs van Chelsea op Stamford Bridge …..’

EVC E1 trad aan met de volgende spelers: aanvoerder Tom de Graaff (k), Joep van Gog, Tristan Brommersma, Timo de Waart, Joey Treuren, Alan Sier, Ryan de Wit, Jur Bakker en – als vervanger Jordy Butter die nog geblesseerd was maar natuurlijk wel in tenue aanwezig – Gene Brandt van de E3. Gene had afgelopen woensdag zijn debuut gemaakt in de E1. Het was voor Gene zijn 7e activiteit in 7 dagen!

Foto720-3QLV3EK8[1]

Roodgroen won de penaltyserie omdat Tom een strafschop stopte en Jur, Joey en diezelfde Tom onberispelijk raakschoten. Een voordeel dus voor Edam en dat bleek – zoals verwacht – broodnodig. Want Castricum omsingelde de Edammer veste en die belegering hield vrijwel de gehele wedstrijd (ruim 30 minuten) aan. Maar de E1 wist niet van wijken en onder impuls van in het bijzonder een uitstekende Tristan en een werkelijk fenomenale Tom hield de E1 de deur gesloten! Wat Castricum ook probeerde altijd zat er een voet, een hoofd of een ander lichaamsdeel tussen. Joep en Timo ondersteunden Tom en Tristan meer dan voortreffelijk en in de linie daarvoor was Joey de stofzuiger waarvan zijn moeder wenste dat hij die thuis ook was (…) en begrepen Ryan, Jur, Alan en later ook Gene, wat verdedigend van hen gevraagd werd. In balbezit braken met name Ryan en Jur af en toe uit maar het defensieve blok van Blauwwit was eveneens hecht. Zo verstreek de tijd en moest Castricum forceren. Dat werkte in het voordeel van Edam dat meer zelfvertrouwen kreeg en bij wie het geloof in een goed resultaat toenam. Vlak voor het eindsignaal van de wederom voortreffelijk fluitende referee Jonk leek FCC de deur te openen maar Joep en Tom wisten het gevaar te keren. Het bleef 0-0: EVC E1 had de finale bereikt van de prestigieuze DEEN-Cup, de FA-Cup voor E-pupillen!

Foto540-SKRZA6FQ[1]

De tegenstander in de finale was RKAV Volendam E1 dat met 1-0 had gewonnen van het sterke LSVV E1. En daarmee kwam de wens van Esther Binken (van onder andere de Kidsclub van de FC) uit: want toen ik ’s haar mailde over het ophalen van de vrijkaartjes voor de wedstrijd FC Volendam – Fortuna Sittard schreef zij dat ze hoopte op een finale Edam tegen Volendam. En ongetwijfeld hebben velen met haar hetzelfde gehoopt.

De spelers hadden geen tijd om even te genieten van dit prachtige moment want een kwartier later stond de aanvang van de finale gepland. En in dat tijdsbestek moest snel van tenue gewisseld worden: Roodgroen werd een DEEN-tenue (wit shirt, oranje broek). Tijd om de spelers nog advies te geven was er eigenlijk niet: hooguit een korte aanwijzing en natuurlijk een aanmoediging.

Foto540-PWK7M8SK[1]

Toen de teams zich opstelden maakte een korte blik op de spelers al duidelijk wie zeer waarschijnlijk ging winnen (nog afgezien van het feit dat Volendam E1, voorheen de E-top geheten, koploper is van die hoogste hoofdklasse): de lichaamstaal van enkele EVC-ers en die van het hele team van de Wijdbroeken zei genoeg. Volendam straalde uit te willen winnen, bij EVC waren een paar spelers al blij dat ze op het veld stonden: zoveel hadden ze (ook mentaal) moeten geven om de finale te bereiken. Dat was jammer maar ook begrijpelijk. Want EVC moet opboksen tegen het veel grotere potentieel van Volendam (600 tegen 1700 leden). En de E1 heeft dan wel de beschikking over Tom die naar AJAX gaat, Volendam heeft ook een speler die waarschijnlijk naar AJAX verhuisd (Milan Keizer, zoon van EVC-trainer Edwin), één of twee spelers die naar AZ vertrekken en drie jongens die de RKAV verwisselen voor FC Volendam. Nadat EVC de penaltyreeks deze keer verloor (Jur, Joey en Tom scoorden weer maar de vierde strafschop werd gemist) nam Volendam al snel een 0-3 voorsprong en moest er gewisseld worden omdat spelers niet fit meer waren. Na de 0-4 wist Jur Bakker fraai de eretreffer te scoren (1-4) maar uiteindelijk was de eindstand 1-5. En daarmee was RKAV Volendam E1 de verdiende winnaar. Een compliment aan de spelers en begeleiding (Björn van der Gaag en Marcel Mol) van Volendam!

Foto540-XYCTTMBM[1]

Onze E1 eindigde dus op een schitterende tweede plaats! Tweede, finalist van de DEEN-Cup (met 40 deelnemende E1-teams uit Noord-Holland en Flevoland): Mannen, een grootse prestatie! Maar ook een maximaal resultaat gezien de tegenstanders! Jullie mogen echt heel erg trots op jezelf zijn!!!

De huldiging in de rust van FC Volendam – Fortuna Sittard was ook geweldig: op het schavot in het Kras-Stadion toegejuicht door ruim 4.000 toeschouwers, én … bloemen, een standaard en een hand van Jan Smit: voor 10-11 jarigen is dat prachtig! Mannen, jullie hebben het verdiend! En zo voltooide EVC E1 een fraaie trilogie in de historie van de DEEN-Cup: want na 1e plaats in 2009 en de 3e in 2011 volgde nu de 2e plaats!

DEEN-Cup Teamfoto 1

Het was ook prachtig dat het Edammer publiek werkelijk in grote getale was opgekomen en geweldig van zich liet horen! Dat was een enorme steun in de rug voor de spelers en zo was het echt Cup-final day! Dank, allemaal! Een GROOT compliment ook voor mijn companen Hans Karregat en Jan Treuren die aan dit succes hun steentje meer dan bijgedragen hebben!

Een woord van dank spreek ik ook uit voor scheidsrechter Jonk én voor FC Volendam en DEEN-Supermarkten voor het organiseren van dit als altijd superleuke toernooi!

 

Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …