EVC JO11-1: nipt verlies na spannende strijd tegen Sporting Krommenie JO11-1

EVC JO11-1 – Sporting Krommenie JO11-1 (0-1, rust) 2-4 voor Sporting Krommenie JO11-1
(17-2-2018, 1e wedstrijd voorjaarscompetitie 1e klasse, seizoen 2017-2018)
De zesde wedstrijd in 2018, de 19e in dit seizoen en de 91e activiteit vanaf eind augustus betekende de start van de voorjaarscompetitie in de 1e klasse. Tegenstander was Sporting Krommenie JO11-1 dat al een competitieronde achter de rug had. Daarin verloor het met 4-2 van het zeer sterke Ilpendam JO11-1: bepaald geen schande.
De weersomstandigheden waren geweldig: een aangenaam zonnetje, windstil en een licht besneeuwd veld. Omstandigheden waar men in Zuid-Korea jaloers op zou zijn! Het betekende echter wel dat het veld glad was en het aanpassen aan de omstandigheden was daarom noodzakelijk. Sommige kapitaalkrachtige eredivisieclubs zeuren al snel over matige velden, de spelers van EVC en Sporting in het geheel niet. Die voetballen gewoon! EVC was compleet en trad aan met: Remy Kluft (k), Niek Pistora, Tim Steur, Victor Surie Tim Knegt, Rayan Morrhabi, Mike Latdorp, Jesse Joosten en Rick van Velden. Voor dit belangrijke treffen had de KNVB een uiterst ervaren scheidsrechter afgevaardigd en dat was niemand minder dan Edwin Schans! Het A-veld (‘Voor’) werd omzoomd door tientallen toeschouwers die hun warme deken hadden opengeslagen en verwisseld voor de ‘vrieskou van februari’. Zij hadden bepaald geen spijt van hun ‘koele keuze’ want beide teams gaven hen ruim 50 minuten waar voor hun geld!
Met een schuin oog gericht op de warming-up van de Krommeniërs was het voor de coaches al snel duidelijk dat Sporting over goede spelers beschikte. Drie van hen trainen op zondag bij de voetbalschool Zaanpro van oud-prof Miel Mans. De ‘Twee Timmen’ oefenen daar eveneens en dat betekende een extra interessant aspect aan dit duel. Sporting startte sterk en EVC werd teruggedrongen. Edam liet zich echter niet afbluffen maar verweerde zich kranig. Na enkele minuten was het voor de Roodgroene coaches duidelijk dat een tactische aanpassing noodzakelijk was. Op elke positie diende één-tegen-één gespeeld te worden. Tim Steur schoof iets meer naar voren en nam de centrumspits voor zijn rekening, Rayan kon daardoor ook een meter of 10 opschuiven: hij bewaakte de centrale verdediger. Dit betekende dat de flankspelers van EVC zich gewoon met hun eigen tegenstander konden bezighouden en niet tussen drie spelers hoefden te pendelen. Anderzijds nam Edam in verdedigend opzicht meer risico tegen de snelle voorwaartsen van de roodwit-geblokten’. Na 10 minuten was EVC een fractie van een seconde te laat in de omschakeling en daar profiteerde Sporting van (0-1). Vrijwel direct hierna nam Roodgroen het heft in handen en moesten de gasten in de achteruit. Een reeks kansen en mogelijkheden volgde. Na een combinatie tussen Mike en Rayan schoot Rick tegen de keeper en een kopbal van Mike had een beter lot verdiend. Vervolgens wist de uitstekende SK-goalie een werkelijk geweldige wreeftrap van Mike uit de uiterste rechterbenedenhoek (vanuit de keeper gezien) te ranselen en tikte Rick de bal tegen de keeper nadat hij de diepte was ingestuurd door Niek. Schoten van Mike en Rayan werden gepareerd door de sluitpost van de bezoekers en die toonde ook zijn klasse bij een slimme boogbal van Mike en een pegel van Victor. In de rust werd aangegeven dat vooral op deze wijze doorgespeeld moest worden want het spel was goed en er werden kansen gecreëerd. Van belang was voorts: iets scherper te zijn voor het doel van de tegenstander en zeer alert te blijven bij balverlies.
Al snel na de thee leek de gelijkmaker te vallen: Tim Knegt speelde Rayan aan, die passte de bal de diepte in naar Rick en die ‘was weg en bleef weg’: Rick deed alles goed maar …. hij tikte de bal tegen de rechterpaal ….. Een halve minuut later gaf een Sporting-speler een voorzet en die zeilde over de kansloze Remy in de verste triangel. Onbedoeld maar scheidsrechter Schans diende hem te noteren (0-2). EVC rechtte de rug en vocht gedreven voor de aansluitingstreffer. Jesse pakte op karakter de bal af van een verdediger, passte naar Rayan, die schoot op doel, de keeper kon het leder niet klemmen en Rick had het snelste reactievermogen (1-2). Weggestuurd door Tim Steur schoot Rick nog een keer tegen de prima keepende goalie maar Sporting liet zien dat het wel wist hoe het kansen moest benutten (1-3). EVC was niet geslagen en sloeg onmiddellijk terug: Rick was resoluut en tekende 2-3 aan. Ook Mike had nog een goede poging maar het slotwoord in de post-slotseconde was voor Sporting (2-4). Met deze stand floot arbiter Schans (dank en een Hoed-Af, Edwin!) voor het einde van dit enerverende en spannende duel waarin beide teams zeer gedreven, erg goed en heel sportief tegen elkaar streden! Een compliment aan alle spelers en aan de zeer sportieve begeleiding van Sporting Krommenie! De uitslag was ‘enigszins geflatteerd maar ook enigszins terecht’ en kan voor een belangrijk deel op het conto geschreven worden van de uitstekende Sporting-goalie waarvoor – naar verluidt – al belangstelling is van de naamgenoot uit Lissabon ….
De wedstrijd van 24 februari tegen Swift JO11-2 is uitgesteld. In plaats daarvan gaan we trainen (‘tuurlijk’). Ook op 3 maart is er geen competitietreffen maar wellicht volgt er een onderling oefenduel met een ander EVC-team. De trainingen gaan uiteraard gewoon door! Mannen, wees en blijf scherp!!!
Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …