Het ZOB-zaalvoetbaltoernooi van de D1

Het ZOB zaalvoetbaltoernooi in de Beukenkamp in Purmerend. Ondergetekende was voor de 6e maal, en tevens de laatste maal, aanwezig op dit toernooi, dat traditioneel vlak na kerst wordt gespeeld. Zoonlief is volgend jaar pupil af en mag dus niet meer meedoen. Best wel jammer, al zal ik de houten banken niet missen.
Vooraf hadden Twan en ik het erover dat het leuk zou zijn om nu dit toernooi te winnen, en met de eerste plek afscheid te nemen van het toernooi in de Beukenkamp. Kijkend naar het deelnemersveld, dan weet je dat dat een hele lastige opgave wordt. Een 2e divisionist, een paar hoofdklassers, een eersteklasser en vier tweedeklassers, waaronder wij en de kampioen uit onze veldcompetitie de Beemster. De poulefase overleven zou al een hele mooie prestatie zijn.

Wherevogels D1 2e klasse

De eerste wedstrijd is tegen de Rijp. Ook bij ons in de competitie op het veld. Uit wonnen we daar, maar na een paar minuten keken we in de Beukenkamp tegen een 2-0 achterstand aan. De zenuwen speelden ons duidelijk parten en dat resulteerde in een paar fouten waar De Rijp dankbaar gebruik van maakte. Met Purmerend en ZOB nog te gaan in de poule, moesten we deze wedstrijd toch echt wel winnen. Gelukkig kwam dat besef ook bij onze jongens tussen de oren. FC Karstens bracht eigenhandig de 4-2 overwinning op het scorebord. ZOB won hun eerste wedstrijd van Purmerend.

De tweede wedstrijd spelen we tegen Purmerend. Een goeie ploeg, met echt handige spelertjes in de gelederen. De zenuwen zijn minder geworden, we voetballen goed en komen op 1-0 voorsprong door Jeffrey. De hoofdklasser antwoord met een mooie goal, waarna Twan z’n eerste doelpunt van het toernooi maakt. 2-1 met nog een paar minuten op de klok. De druk van Purmerend wordt groter en vlak voor tijd wordt het 2-2 en dat is ook de eindstand. Twee gespeeld, vier punten. ZOB wint ook de 2e wedstrijd.

Vlak voor onze laatste wedstrijd speelt Purmerend de laatste poulewedstrijd tegen De Rijp. Bij een gelijkspel of winst van De Rijp zijn we al geplaatst voor de halve finale. De Rijp speelt een goede wedstrijd en komt 2 keer op voorsprong. Toch maakt Purmerend het in de slotminuten af en wint met 5-2. Zij komen op 4 punten, en hebben al een beter doelsaldo dan wij, wij moeten minimaal een punt halen tegen ZOB.

Onder luide aanmoedigingen van Purmerend voor ZOB, spelen we onze laatste poulewedstrijd. Van een salonremise is totaal geen sprake. ZOB komt op voorsprong, en wil de voorsprong graag verder uitbouwen. We spelen weer een goede wedstrijd en komen verdiend op 1-1 door Twan. Het blijkt ook de eindstand: ZOB wordt eerste met 7 punten, wij 2e met 5 punten, Purmerend 4 en De Rijp 0 punten.

Op naar de halve finale waar we de verassende winnaar van poule A tegenkomen: OSV.

Ook weer een hoofdklasser, die won van Purmersteijn, maar we zijn niet onder de indruk. Met goed voetbal nemen we brutaal een 2-0 voorsprong. Met minder dan 2 minuten te gaan maakt OSV 2-1, en voert de druk verder op. We houden stand en winnen de halve finale. Purmersteijn wint de halve finale tegen ZOB. De finale is tweedeklasser – tweede divisionist.

Nu we zover zijn gekomen, willen de mannen de beker graag mee naar Edam nemen. We spelen ook deze wedstrijd goed. Waar op papier een monsterscore voor Purmersteijn werd verwacht, verliezen we maar net aan met 1-0. We kregen goede kansen, maar helaas konden we ze niet benutten.

Terugkijkend kunnen we concluderen dat het een lange zondag was in Purmerend, waar we de eerste wedstrijd van de dag speelden, en ook de laatste wedstrijd. Een prima prestatie van de D1 door een aantal hoger geklasseerde teams achter ons te laten. We liepen met opgeheven hoofd naar de auto’s!