Reiger Boys en EVC delen de punten in Heerhugowaard, 1-1.

Op een zeer winderig complex in Heerhugowaard is de wedstrijd tussen Reiger Boys en EVC in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Mede door de harde wind was goed voetbal onmogelijk, maar als er dan toch één ploeg aanspraak mocht maken op de overwinning was dat EVC.

De vele meegekomen supporters uit Edam zagen hoe Reiger Boys na 10 minuten een levensgrote kans kreeg. Rechtsbuiten Giovanni Kasanwirjo was Georgie Biswana te snel af en zette voor waar de wat zwaarlijvig ogende Jan de Bruijn, met 28 doelpunten topscorer in onze klasse, de bal van dichtbij voor het inschieten had. De redding van EVC-doelman Barry de Wit was subliem en ook in tweede instantie keerde hij de inzet. Reiger Boys en EVC grossierden hierna in foute passen en ballen die door de wind op een hele andere plaats terechtkwamen dan de bedoeling was. De EVC-supporters moesten tot de 23e minuut wachten op de eerste kans voor rood-groen. Leon Spoorenberg was uitgeweken naar de rechterkant van het veld en liep daar zijn directe tegenstander er finaal uit. De van de achterlijn teruggelegde bal leek Sheven Mirachor voor het inschieten te hebben, maar in een mêlee van spelers kon hij niet vol uithalen en ook Jeffrey Veerman zag geen kans om in tweede instantie alsnog af te drukken. Reiger Boys gokte vooral op hun handige eerder genoemde rechtsbuiten, maar bleek ook een speler in huis te hebben met een redelijk schot. Deze speler schoot na 30 minuten spelen een directe vrije trap strak, maar ruim over de kruising. Dit had een waarschuwing voor EVC moeten zijn, want 6 minuten later stond hij bij een volgende vrije trap wederom achter de bal toen deze op een meter of 30 van het doel lag. Het tweemansmuurtje bleek voor deze specialist een makkelijk te nemen hindernis en gedragen door de wind vloog de bal buiten bereik van Barry strak in de hoek 1-0. Dit was tevens de ruststand.

De coach van Reiger Boys toverde in de tweede helft een “meesterzet” uit de hoge hoed door zijn gevaarlijkste aanvaller bij Georgie weg te halen en aan de linkerkant tegenover de 20 jaar jongere Roy van Antwerpen te posteren. Daarmee was de angel uit de Reiger Boys aanval verdwenen, want zowel Roy als Georgie waren hun directe tegenstander de baas. EVC werd sterker en kwam aanvallend beter in de wedstrijd. Met name aan de linkerkant was Shevan de rechtsback met regelmaat te snel af, maar schortte het bij tijd en wijle aan de voortzetting door zijn acties te lang door te voeren. Toch kreeg EVC tussen de 60e en 70e minuut een drietal kansen op de gelijkmaker. De eerste was voor Leon, maar hij kon uit een voorzet de bal met het hoofd net niet genoeg vaart mee geven. De volgende kans was voor Jeffrey toen Shevan over links de bal vanaf de achterlijn teruglegde en Jeffrey net binnen het strafschopgebied vrij mocht uithalen. Helaas ging zijn schot ruim naast. Daarna kreeg Jeffrey een levensgrote kans toen hij door Robin Mooijer werd weggestuurd en alleen op de doelman af mocht gaan. Jeffrey kwam naar binnen en schoot direct met links, maar zag de doelman zijn inzet keren. De doelman eerst voorbij lopen en dan binnen schieten was achteraf wellicht een betere keuze. Op de tribune had de Edamse enclave zich ondertussen al bijna neergelegd bij een nederlaag, toen coach Edwin Keizer in de 72e minuut met een wissel de wedstrijd helemaal liet kantelen. De weer fitte Bilal el Yaakoubi kwam als rechtsbuiten in de ploeg voor Leon en Jeffrey verhuisde naar de spits. De coach van Reiger Boys reageerde direct door te wisselen en aanvaller Kasanwirjo als rechtsback te poseren. Dat aanvallen een ander vak is dan verdedigen werd snel duidelijk, want Shevan liep hem met grote regelmaat aan alle kanten voorbij en ook aan de rechterkant zorgde Bilal met zijn snelheid voor gevaar. Reiger Boys bezweek al snel onder de druk, want het was Jeffrey die in de 78e minuut vanaf de rand van het strafschopgebied uithaalde en de gelijkmaker op het scorebord zette, 1-1. EVC had in de gaten dat er wellicht nog meer in zat dan een gelijkspel en ging vol voor de winst. Helaas bleven mooi uitgespeelde aanvallen uit, maar middels twee vrije trappen van Shevan waren we toch heel dicht bij de overwinning. De eerst in de 82e minuut van de rand van het strafschopgebied werd op de tribune al geteld, maar werd weergaloos gered door de doelman van Reiger Boys. De tweede in de 85e minuut vanaf de linkerkant spatte op de lat uiteen en zo bleef het bij 1-1. Met afstand de beste man op het veld was de scheidsrechter, mevrouw S. Shukrula, die het spel op de voet volgde en een werkelijk foutloze wedstrijd floot.

Koploper Opperdoes ging verrassend met 4-1 onderuit bij HCSC, maar OSV (nummer 4) won met 1-3 bij Wieringermeer en zo kruipt de top-4 dichter bij elkaar. Volgende week speelt EVC de thuiswedstrijd tegen Wieringermeer, waar in de uitwedstrijd nog van werd verloren. Aftrap om 15.00 uur.

EVC: Barry de Wit, Roy van Antwerpen, Niek van Diepen, Ard Oudejans, Georgie Biswana, Robin Mooijer (85. Martin van Driel), Peter-Jan Roskam (a), Bryan Molenaar (72. Martin Schilder), Jeffey Veerman, Leon Spoorenberg (72. Bilal el Yaakoubi), Shevan Mirachor.