4-6, nacompetitie: Hercules Zaandam B1 – EVC B1 4-4 (n.v.)

Na de 4-2 winst van EVC B1 vorige week, stond vandaag de terugwedstrijd tegen Hercules Zaandam op het programma. We wonnen dan wel, maar toch stapten we een week geleden met een katterig gevoel het veld af. Een 4-0 voorsprong hadden we makkelijk kunnen en moeten uitbouwen, maar in de slotminuten scoorde Hercules Zaandam alsnog twee doelpunten. Zodoende was deze tweedstrijd nog lang niet gespeeld. Voor de zekerheid namen we voor dit duel vier wisselspelers mee, je weet het maar nooit. Grootste tegenstander van vandaag was de warmte. Het kunstgrasveld in Zaandam leek wel een snelkookpan, niet normaal zo heet als het was.

Toch kwam EVC fris uit de startblokken en nam direct het initiatief. Al na 1 minuut leek Azeddine Sout op weg naar de 0-1, maar de doelman van Hercules keerde zijn inzet. EVC hield Hercules ver van het doel van doelman Mike van Wees en eventuele Zaanse aanvallen werden direct in de kiem gesmoord. Binnen 10 minuten kwam EVC op voorsprong. Azeddine stuurde Aaron Lacunes weg en die rondde beheerst af, 0-1. Daarmee leek EVC al redelijk veilig, want Hercules moest nu drie keer scoren voor een verlenging (uit gescoorde doelpunten tellen niet dubbel). Maar net als vorige week vergat EVC door te drukken toen het nodig was. De 0-2 wilde maar niet vallen en uit het niets viel het doelpunt aan de andere kant. Een verkeerde pass werd onderschept en op de streep van 30 meter in de kruising was Mike kansloos, 1-1. EVC probeerde direct weer op voorsprong te komen, maar een mooie solo van Casper de Vries eindigde met een bal op de paal. Daniël Kemper kopte daarna uit een vrije trap van Azeddine de bal vrij voor de doelman net langs de verkeerde kant van diezelfde paal. In de rust waren er al de eerste tekenen van de moeilijke omstandigheden. Sommige spelers leken bevangen door de warmte.

EVC kon in de tweede helft geen vuist meer maken en ging achteruit lopen. Het toch echt niet hele sterke Hercules begon er steeds meer in te geloven en zo viel al snel de 2-1. EVC piepte en kraakte en leek onder de Zaanse druk te bezwijken. Gelukkig hielden uitblinkers Rowan Suurmond en Mitchell Rossenaar het achterin met kunst- en vliegwerk dicht en viel een volgende tegentreffer niet. Sterker, bij de eerste de beste aanval van EVC-zijde viel zomaar de gelijkmaker. Azeddine kreeg aan de rechterkant de bal, wurmde zich langs 2 tegenstanders en schoot in de verre hoek raak. 2-2 en dat met nog 10 minuten op de klok. Dit moest toch de beslissing zijn, helaas. Hercules kreeg niet veel later een hoekschop die zo werd binnen gekopt, 3-2. Nog 1 doelpunt van de Zaandammers en we gingen verlengen. Toch leek EVC niet meer in de problemen te komen, totdat de slotminuut al liep. Te makkelijk door het midden uitverdedigen werd direct afgestraft. 4-2 en einde wedstrijd, dus verlenging. De spelers van EVC leken gebroken van deze fysieke en mentale slijtageslag, wat een domper. Herpakken en de verlenging in.

Binnen 4 minuten in die verlenging was alles anders. Azeddine werd rechts de hoek in gestuurd en dat leek, omringd door 3 tegenstanders, een kansloze missie. Maar Azedinne is onze enige speler die uit niets een doelpunt kan maken en zo geschiedde. Hij wurmde zich langs zijn tegenstanders, waarna zijn voorzet door een Hercules-speler in eigen doel werd gewerkt, 4-3. Vanaf de aftrap van Hercules kwam EVC weer in balbezit en werd Azeddine wederom diep gestuurd. Alleen voor de doelman rondde hij prachtig af, 4-4. Nu was Hercules gebroken, maar bij EVC liepen ook wat spelers op hun laatste benen en konden niet verder. Daniël, de zeer sterk spelende Eric Tol en Casper werden vervangen door de Alvar van der Spek (B2), Sam Knook (B2) en Coen Prinsze (C1). Met deze verse krachten sleepte EVC zich door de laatste 20 minuten van verlenging heen, top mannen. In de stand kwam geen verandering meer.

Komende zaterdag 11 juni om 12.00 uur speelt EVC B1 op het complex van Purmersteijn de finale tegen WSV’30 B1 dat vandaag met 4-0 ZAP versloeg. De winnaar van dat duel promoveert naar de hoofdklasse. De verliezer krijgt nog een herkansing tegen de verliezer van FC Almere B1-ASC Nieuwland B1 (Amersfoort). Dit duel wordt op woensdag 15 juni op neutraal terrein gespeeld.