Belangrijke zege EVC E1!

EVC E1 – SDZ E2 (1-0, rust) 3-2 voor EVC E1

(18-4-2015, 6e wedstrijd voorjaarscompetitie seizoen 2014-2015)

Nog geen half etmaal na de finale van de DEEN-Cup mocht EVC E1 al weer voetballen voor de competitie. Om 8.30 uur exact floot scheidsrechter Hessel Karsten voor het begin van dit belangrijke duel. De vraag die vooraf centraal stond was: hoe heeft de E1 de inspanningen, ervaringen en emoties van de afgelopen week en in het bijzonder van de Evening before verwerkt? Want het was een loodzware week die Roodgroen te verstouwen had: precies een week eerder speelde het de enerverende twingames tegen AFC AJAX E2-E3, maandags werd getraind, op woensdag stond de inhaalwedstrijd tegen FC Amsterdam E2 op het programma en op vrijdag werden liefst twee krakers om de DEEN-Cup gespeeld: de halve finale tegen FC Castricum E1 en de finale tegen de E1 van RKAV Volendam, de beste E-pupillen van Het Andere Oranje. Uit ervaring wisten de coaches Hans Karregat en Jan van de Nes dat deze inspanningen, maar zeker ook de indrukken en emoties, niet ongemerkt voorbij gaan, zeker niet in zo’n kort tijdsbestek. De vermoeidheid (lichamelijk en mentaal), de pijntjes, de focus op een nieuwe – zware – wedstrijd: het zijn aspecten die nieuw zijn voor spelertjes van 10-11 jaar. Hoe gaan zij daar mee om? De één heeft er minder last van dan de ander en kan gemakkelijker omschakelen naar een nieuwe wedstrijd, de ander heeft daar meer moeite mee. Kennis van en inzicht in de karakters en de gemoedstoestand van spelertjes is dan nog belangrijker voor coaches en begeleiders. Omdat alle E-teams gelijktijdig moesten spelen en het ook lastig is om de beste speler uit een ander E-team te halen (zeker als zo’n team zelf een zware wedstrijd dient te spelen) werd David Kemper van de D2 gevraagd om indien nodig in te vallen. De D2 was vrij dus dat kwam goed uit.
De E1 bestond daarom ditmaal uit: Tom de Graaff (k), Joep van Gog, Tristan Brommersma, Timo de Waart, Joey Treuren, Alan Sier, Ryan de Wit, Jur Bakker en David Kemper. Jordy Butter is wellicht over twee weken hersteld van zijn armbreuk. Het toevoegen van David aan de selectie bleek een goede en noodzakelijke zet. Want al in de kleedkamer bleek dat twee spelers liever in de wissel begonnen. SDZ E2, zo was bekend van de uitwedstrijd in de najaarscompetitie, was een geduchte tegenstander. Dat bleek ook nu. Maar de E1 startte goed en fel op het B-veld en nadat Joey een knap schot had afgeleverd was het David die Ryan de diepte in stuurde. Ryan was sneller dan zijn tegenstrever en schoot raak (1-0)! Daarna nam SDZ het initiatief over en moest Roodgroen goed op zijn tellen passen voor de vlot combinerende Amsterdammers. Goals vielen er echter niet meer in het eerste bedrijf en zo brak de rust aan met een kleine voorsprong. Na de thee begonnen de inspanningen van de voorbije week nog meer te wegen en moesten enkele spelers noodgedwongen gewisseld worden. Toch vergrootte EVC de voorsprong. Joey stuurde Jur diep over de linkervleugel. Usain Bakker sprintte zijn directe tegenstrever er finaal uit, zette strak en laag voor en Alan schoot raak bij de 1e paal nadat hij slim voor zijn tegenstander was gekomen (2-0). Een fraaie aanval en een evenzo mooi doelpunt! SDZ gaf echter niet op en zette nog een tandje bij. Een moment van onachtzaamheid leidde tot de aansluitingstreffer (2-1). Met nog zo’n vijf minuten speeltijd was er verwarring over een wissel en daarvan profiteerde de zwartwitten (2-2). Een gelijkspel leek het hoogst haalbare en Roodgroen zou daarvoor nog diep in de reserves moeten tasten, zo was de verwachting. Maar niets bleek minder waar want bij een onderschepping zag Tristan zijn maatje Ryan eventjes vrij staan. Tristan bedacht zich niet langer dan noodzakelijk, passte de bal de diepte in over de rechterkant en Ryan was weg en bleef weg voor de defensie uit Mokum. Die zag hem pas terug nadat hij de bal koeltjes rechts van de keeper had geschoten (3-2)! De resterende tijd bleek tekort voor de bezoekers om nogmaals terug te komen. Toen de uitstekend arbitrerende referee Karsten (klasse, Hessel!) ‘einde wedstrijd’ floot, had EVC E1 een zware maar uiterst nuttige overwinning behaald! SDZ voetbalde beter maar zeker gelet op de gehele afgelopen week leverde de E1 weer een uitstekende prestatie! Mannen, grote klasse!
Door deze overwinning doet de E1 nog volop mee in de strijd om het kampioenschap van de 1e klasse. Dat zal zwaar en lastig worden want er volgen nog twee uitwedstrijden: tegen de concurrenten Zeeburgia E4 en SDZ E2. Mannen, heel veel succes en … blijf scherp!

Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …