De Koninklijke te sterk voor EVC JO12-1

EVC JO12-1 – Koninklijke HFC JO12-4 (0-2, rust) 1-5 voor KHFC JO12-4
(16-3-2019, 4e wedstrijd voorjaarscompetitie, seizoen 2018-2019)
Afgelopen zaterdag was het wederom regenachtig en onstuimig. Voetballen in deze omstandigheden was lastig, zeker met een alsmaar in kracht toenemende wind. Maar een reden om de wedstrijd af te gelasten was het niet. Integendeel, de strijd aangaan tegen de elementen: dat is altijd een geweldige uitdaging! Bovendien had EVC JO12-1 nog een extra motivatie want De Koninklijke kwam op bezoek en dat komt zelden voor. Het was jammer genoeg niet De Koninklijke uit Madrid maar wel een andere vereniging van stand: Koninklijke HFC, opgericht in 1879 en nu dus 140 jaar jong! KHFC is de oudste voetbalclub van Nederland, opgericht door sportpionier Pim Mulier, de grondlegger van de moderne sport in ons land en onder meer initiatiefnemer van de Elfstedentocht in wedstrijdverband. EVC beschikte over alle manschappen: doelman Tygo Gedikink, Zuhair Aitabdellah, Tim Steur, Tim Knegt, Victor Surie, Mahmoud Harah, Niek Pistora, Jesse Joosten, Mike Latdorp en Rick van Velden. Scheidsrechter van dienst was de ervaren Wilco van der Niet.
EVC startte met de wind schuin in het gezicht. Dat zou betekenen dat we in de tweede helft (nog meer) profijt zouden kunnen trekken van de toenemende invloed van Aeolus. Maar, wind mee of tegen, de spelers moeten het natuurlijk wel zelf doen. Vorige week was Roodgroen vanaf het begin heel geconcentreerd en bleef dat gedurende vrijwel de gehele wedstrijd, dit keer startten de Edammers enigszins passief. KHFC toonde direct meer gedrevenheid en daardoor drukte het EVC terug. Dat was op zich nog niet zo erg maar wel dat we ook een beetje de loper uitlegden voor de gasten. Die profiteerden daar gretig van en zo stond het na een kleine tien minuten, onnodig, 0-2. Roodgroen gaf zichzelf, figuurlijk, een schop onder de kont, en begon beter te voetballen. Het zette de Mulier-boys onder druk. Roodgroen zette de keeper aan het werk maar het was niet voldoende. Rick accelereerde eerst over rechts en daarna over links maar grote kansen had het niet tot gevolg. Omdat EVC beter in de wedstrijd zat, was er nog alle kans om de rollen om te draaien. Na de thee was de wind iets gedraaid en bulderde hij dwars over het veld. Het vermeende windvoordeel viel daardoor weg. Vervelender was dat De Onzen na de thee niet geheel bij de les waren. EVC was slordig. De spelers letten wel op de bal maar vergaten te vaak te kijken waar hun tegenstanders zich bevonden. Daardoor wisten de slimme bezoekers te profiteren en liepen ze eigenlijk heel gemakkelijk uit naar 0-5. Het pleit voor EVC dat het de rug rechtte, niet opgaf maar bleef proberen om de achterstand te reduceren. Dat lukte. Een onderschepping van Tim Steur, een pass van Tim Knegt, een assist van Rick en een droge knal van Jesse (1-5). Mahmoud scoorde bijna de tweede treffer maar de stand veranderde niet meer. Tygo raakte helaas geblesseerd en moest het veld verlaten. Mike was zijn vervanger. Beterschap, Tygo!
Mannen, het was minder dan in vrijwel alle andere wedstrijden. De gedrevenheid en focus van, bijvoorbeeld, vorige week was er niet terwijl er toch ook heel goed was getraind. Dat kan een keer gebeuren. Mensen zijn geen robots. We willen wel dat kinderen van een jaar of 11 elke training en elke wedstrijd in topvorm zijn maar kijk naar de Champions League en zie hoe die teams vervolgens spelen in een normale competitiewedstrijd. Ook daar is de beleving en vorm niet elke keer dezelfde. Maar Mannen, we moeten natuurlijk wel proberen om het gemiddelde niveau op te krikken en te trachten het aantal ‘mindere wedstrijden’ te reduceren!
Volgende week is Vrone, in Sint Pancras, de tegenstander. Ik ben dan aan het scouten in Breda (de jeugd schijnt daar wel talent te hebben ) en dus wens ik jullie – vanuit de Parel van het Zuiden – heel veel succes en plezier ……. én ……. wees en blijf scherp!!!
Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …