EVC 1 strandt ” in het zicht van de haven”.

Waar het behalen van het kampioenschap 2 weken geleden nog een kwestie van tijd leek, is de voorsprong van 6 punten op OSV als sneeuw voor de zon verdwenen. EVC verloor in een dramatische wedstrijd met 5-0 van een strijdlustig Zeemacht in Den Helder. De tegenstander die thuis nog op een historische nederlaag was getrakteerd, 13-0. Omdat OSV wel won bij het lastige Almaria Victrix, staan beide ploegen qua puntenaantal weer gelijk.

Of het onderschatting was, de spanning, of een combinatie van deze twee factoren is niet duidelijk. Maar de gehele ploeg speelde vanaf het eerste fluitsignaal een bijzonder zwakke wedstrijd. Normaliter kan EVC bij het uitblijven van doelpunten nog altijd steunen op de zeer sterke defensie. Vandaag was ook dit echter niet het geval. Zeemacht was van plan de ruimtes klein te houden en de behendige spitsen zo snel mogelijk in stelling te brengen met een lange pass vanuit het achterveld. Bij de eerste de beste counter betekende dit ook al direct de 1-0. De achterhoede reageerde eigenlijk helemaal niet op een dieptepass. Toen Barry de Wit dacht de schade te herstellen was hij net te laat . De geheel vrijstaande spits had geen moeite om de bal in twee instanties achter Barry te werken. EVC kreeg na deze domper toch twee hele grote kansen om te scoren. Jeffrey Veerman schoot de eerste mogelijkheid net langs de verkeerde kant van de paal. Een dieptepass van Thom Fanger leek de gelijkmaker in te leiden. De doelman taxeerde deze bal helemaal verkeerd . Jeffrey kon de bal vrij simpel langs, of over de doelman leggen. Zijn matige lob verdween in de dankbare handen van de opgeluchte doelman. Een identieke situatie in de counter aan de andere zijde betekende 2-0. De spits van Zeemacht faalde echter niet en deponeerde de bal over Barry in de verlaten goal. Na deze tweede domper stortte EVC volledig in. Maar de gifbeker was nog niet leeg. Een vrije trap van zo’n 35 meter verdween recht door de muur in de verre hoek. Barry bracht in deze fase nog redding op een kopbal van dichtbij en een pegel in de bovenhoek. Ergens was er nog hoop dat EVC met een snelle aansluitingstreffer het tij kon keren. Toen een schot van enorme afstand de 4-0 ruststand op het scorebord bracht was ook dat kleine beetje hoop verloren.

Vol ongeloof hebben de opnieuw grote hoeveelheid supporters uit Edam de 2e helft ook nog uitgekeken. Er bleef nog altijd een klein sprankje hoop dat vandaag nergens op was gebaseerd. Zeemacht won vrijwel alle duels en was telkens dreigend in de counter. EVC kon het vandaag niet bolwerken en werd ook in de 2e helft nooit echt gevaarlijk. Het bleef volharden in lange ballen op het centrale verdedigingsduo van Zeemacht. In plaats van de ruimtes te zoeken was het voor Zeemacht bijzonder simpel te verdedigen. Een schietkans voor Shevan Mirachor ,en een mooie poging van Jeffrey Veerman( fraaie redding doelman) waren de enige wapenfeiten. De fraaie 5-0 vertelde het verhaal van deze middag. Op de rand van de “zestien” kreeg de spits alle gelegenheid de bal te controleren. Vogelvrij volleerde hij de bal strak in de bovenhoek. Lang leek EVC ongenaakbaar af te stevenen op de titel. Alles zat mee en dat is lekker voetballen. De laatste weken lopen we even tegen wat tegenslagen op. Nu is het zaak om karakter te tonen en te laten zien dat er ook strijdlust in de ploeg zit. Vandaag werd er te snel en teveel kritiek geleverd op elkaar in het veld. Terwijl er toch niemand binnen de lijnen stond die zelf een dijk van een wedstrijd speelde. En juist de speler die wekelijks het verschil maakt kreeg het meeste commentaar. Er rest niets anders dan in de laatste wedstrijd MET ELKAAR alles te geven om de broodnodige overwinning binnen te halen op DZS. De nog altijd ongeslagen status in eigen huis moet hierbij het nodige vertrouwen geven dat juist de laatste weken ontbreekt. Er zijn allerlei scenario’s voor deze laatste wedstrijd van het seizoen. Maar laten we ons maar gewoon bezighouden met het enige scenario wat belangrijk is, WINST..

Opstelling EVC: Barry de Wit, Roy van Antwerpen, (65. Ard Oudejan, 89. Rigel Willems), Niek van Diepen, Thom Fanger, Georgie Biswana, Peter-jan Roskam, Robin Mooijer, Bryan Molenaar (65. Martin van Driel), Shevan Mirachor, Jeffrey Veerman, Martin Schilder.

Patrick Sombroek.

Check Also

EVC zaterdag 1 – TOB

Zo, de kop is eraf. Afgelopen zaterdag speelde EVC de eerste min of meer officiële …