Zege voor EVC JO11-1 na uiterst spannend duel!

EVC JO11-1 – SDOB JO11-1 (3-3, rust) 6-5 voor EVC JO11-1
(14-4-2018, 4e wedstrijd voorjaarscompetitie 1e klasse, seizoen 2017-2018)
Windstil, lekker fris, ideale omstandigheden om te voetballen. Na een najaar waarin gewoon elke week een wedstrijd op het programma stond, is daar na de Kerst de klad in gekomen. De start van de competitie was later dan anders, de voorjaarsvakantie een hinderlijke onderbreking en ook een indeling van de competitie met een oneven aantal teams (en dus vrije zaterdagen) én een enkele afgelasting maken dat er geen sprake is van lekker doorvoetballen. Gelukkig (…) volgt ook nog de meivakantie zonder competitieprogramma … Natuurlijk wordt er volop getraind en worden oefenwedstrijden gespeeld maar dat is niet hetzelfde. Zaterdag j.l. stond daarom pas de 4e wedstrijd van de voorjaarscompetitie op de agenda. Tegenstander was voor de derde maal dit seizoen: SDOB uit Broek in Waterland. Van de sterke equipe van de geelhemden was tweemaal verloren: hoog tijd voor revanche. EVC was Fit-en-Compleet en de coaches konden daarom ‘De volgende Elf’ de wei insturen: Remy Kluft (k), Niek Pistora, Tim Steur, Victor Surie, Tim Knegt, Rayan Morrhabi, Mike Latdorp, Jesse Joosten en Rick van Velden. De warming-up liet een scherp en gedreven Roodgroen zien maar dat zegt niet alles. Een ruime minuut na een beginsignaal van jeugdscheidsrechter Youri Ooms lag de bal al in het Edammer doel: een flitsende aanval van Broek was voldoende voor de 0-1. Een stevig begin, zogezegd. EVC schudde het hoofd, de schouders en de benen, rechtte de rug, ademde diep in en uit, slingerde een paar oerkreten de ruimte in en herpakte zich. Een nieuwe start maar wel ‘op nadeel’. De overtuiging was gelukkig snel terug in het team en EVC probeerde de achterstand in te lopen tegen de zelfbewuste en goed spelende Broekers. Dat lukte. Tim Knegt benutte een inworp door Rayan aan te spelen, die vond Mike en laatstgenoemde verplaatste het spel naar rechts waar Jesse de bal aannam, opendraaide naar rechts en met een prachtige en snoeiharde wreeftrap het net verschroeide links van de kansloze SDOB-goalie (1-1). Een heel fraai doelpunt, Jesse! Geelzwart liet het er niet bij zitten en wist de score om te buigen (1-2). Na een pass van Rayan leek Mike te scoren maar zijn schot ging net naast. Het was echter uitstel van executie want een combinatie tussen Rayan en Rick, ingeleid door een interceptie van de sterk spelende Niek, kende als eindstation Mike die onbedaarlijk hard uithaalde (2-2). Op het ritme van eb en vloed kwam de ruststand tot stand: SDOB counterde naar 2-3 maar Edam sloeg terug door Mike die kiezelhard raakschoot na een pass van Rick (3-3). Remy pakte tussendoor nog twee harde schoten en Tim Steur en Victor waren belangrijk met ieder een sterke ingreep op dreigende kansen voor de bezoekers.
Na de thee bleven de (aanvals)golven heen en weer rollen maar nu was het Roodgroep dat telkens op voorsprong kwam. Na een fenomenale steekpass van Rayan tikte Rick, die op links stond, de bal met een gecamoufleerd tikje in de hoek rechts van de doelman. Rick zag de keeper naar links bewegen maar trapte naar rechts. Een slimme actie die EVC op een 4-3 voordeel zette. Het pleit was echter (nog lang niet) beslecht. SDOB deed de gastheren pijn door niet veel later de bordjes te verhangen naar 4-4. Broek kreeg nog enkele kansen maar de EVC-verdediging raakte steeds beter ingespeeld met de sterke Mannen Tim Steur, Victor Surie, Niek Pistora, Tim Knegt en sluitpost Remy Kluft. Het ThuisTeam wilde perse winnen en trok weer ten aanval. Een fraaie één-twee tussen Tim Knegt en Rick was een artistiek hoogstandje, een dieptepass van Tim Steur naar Jesse, gevolgd door een voorzet op Rick leidde tot een kans. Rick schoot goed in maar een SDOB-verdediger haalde de bal net voor de doellijn weg. Even later zag Victor Ruimte-op-Rechts, benutte die door razendsnel op te stomen met de bal aan de voet en passte de bal naar Jesse die snel schoot maar zijn poging geblokt zag worden. Een knal van afstand van Tim Steur had een beter lot verdiend maar daar had de Broek-doelman geen boodschap aan. De slotfase van dit enerverende treffen was zo mogelijk nog zenuwslopender. Na een strakke diagonaalpass van Niek draaide de sublieme Rayan behendig weg van zijn directe tegenstander en schoot de bal langs de keeper. De doelmond en het doelnet waren een Grote Gapende LeeGte maar één verdediger had andere plannen. Met een sliding-in-extremis tikte hij het leder juist voor de doellijn weg. De coaches en enkele spelers stonden al klaar om te juichen maar Rayan was gelukkig alert en had de tegenwoordigheid van geest om een tweede poging te wagen om te scoren. De doelman zag zich daardoor gedwongen de spelmaker vast te houden om dit te beletten. Scheidsrechter Ooms kon niet anders dan te wijzen naar de virtuele penaltystip. Rayan belaste zich met deze klus en die klaarde hij à la Ronaldo maar dan in de winkelhaak rechts van de doelman (5-4). Even later ging de bal weer op de stip. Een ‘EVC-er met familiale handbalconnecties’ vergiste zich in die sport en zo kon Broek 5-5 laten aantekenen vanaf 11 meter. De koek was nog niet op en dat was gelukkig voor de spelers en het talrijke thuispubliek: Mike schoot voor de 3e maal raak en wederom vol overtuiging (6-5). ‘Een seconde of niet veel later’ floot arbiter Youri Ooms voor het einde van de wedstrijd en behaalde EVC een knappe overwinning op een sterke tegenstrever die helaas enige moeite had met dit resultaat. Een compliment voor de jonge referee Youri die dit lastige arbitrale karwei tot een goed einde bracht. Hartstikke goed, Youri!
Mannen, grote klasse! Ga zo door en …. wees en blijf scherp!!!
Jan van de Nes

Check Also

EVC JO12-1 kan geen potten breken in laatste wedstrijd van najaarscompetitie

Purmerland JO12-1 – EVC JO12-1 (2-1, rust) 2-1 voor Purmerland JO12-1 (30-11-2019, 5e competitiewedstrijd voorjaarscompetitie, …