16-5, EVC D1 – RKAV Volendam D6

Na een korte periode van heerlijke afwezigheid in de Balearische zon, is jullie aller stukjesschrijver weer op zijn post. Na de overwinning van afgelopen maandag op Oosthuizen, kan vandaag theoretisch het kampioenschap worden behaald. Bij winst op Volendam D6 zou alleen een eclatant verlies tegen Purmerend a.s. woensdag nog roet in het spreekwoordelijke eten kunnen gooien. Het is dus vandaag zaak om met grote cijfers te winnen om zo het doelsaldo maximaal op te poetsen en het kampioenschap virtueel veilig te stellen.

In de druilerige motregen wordt de warming up afgewerkt en beginnen de spelers klammig aan de eerste helft. Een rommelige eerste paar minuten is de algemeen heersende opinie van het toegestroomde publiek. Iets anders kan ik er helaas niet van maken. Er is weinig scherpte en weinig rust. En dat betekent onnodig balverlies en onnodige spanning. Maar na 8 minuten is het dan toch raak. Jeffrey Karstens gebruikt zijn lichaam goed voor het doel van Volendam en legt de bal af op Bas Nieuweboer. Die tikt beheerst de 1-0 in en opent daarmee de score. Een bevrijdend doelpunt, zo zou blijken, want amper twee minuten later is het wederom Jeffrey die nu Twan Dijkhuizen inspeelt. Bas loopt breed waardoor er ruimte ontstaat die door Twan wordt benut. Een leep balletje op Jeffrey, die voor de toeschouwers wellicht net even te lang wacht, maar wel scoort in de lange hoek. Daarmee de stand op 2-0 brengend.

De druk wordt opgevoerd en bij vlagen wordt er goed gevoetbald. Dat leidt tot veel doelpogingen en dus ook veel corners. Een eerste corner van Bas beland in de 16 en wordt niet adequaat weggewerkt, waardoor Joel van der Vlies kan profiteren 3-0. Niet lang erna is het wederom een corner van Bas, maar die nu bij Coen Prinsze belandt. Coen legt de bal af op Jaydie Jansen die de bal via een Volendams hoofd in de touwen knalt 4-0. Dat gaat lekker. Met deze vaart wordt het doelsaldo flink opgekrikt. Als Twan daarna goed voor de goal gebracht wordt en de 5-0 in tikt is er blijdschap alom.

Richting het einde van de eerste helft is het de zoveelste corner van Bas (die later zou aangeven dat de bal een soort spons was geworden en de bal niet meer de lucht in wilde) die nu bij Joel belandt. Deze raakt de bal echter verkeerd, maar Coen’s rebound op de keeper is hard, waardoor de keeper de bal niet klemvast heeft. Een attente Jeffrey zou daar zo maar eens van kunnen profiteren…en dat doet hij ook, waardoor de ruststand op 6-0 wordt afgetikt. Het team mag zich gaan opwarmen in de kleedkamer, want de waterkoude laat zelfs de mannen in de rode jassen rillen.

Na de rust treden de groenhemden monter aan. Zelfs Tom de Graaff die de hele eerste helft doelloos in zijn zestienmeter gebied heeft rondgebanjerd lijkt er nog zin in te hebben. Maar schijn bedriegt blijkbaar, want in de tweede helft is de EVC D1 een schim van zichzelf. Is het de humiditeit, is het gemakzucht. Wat het ook is, de trend van voor de rust wordt niet doorgezet. Het wordt langzamerhand steeds slordiger wat zelfs een aantal keren leid tot een hachelijk momentje achterin.

Diep in de tweede helft is dan toch raak. Het is wederom een corner (nu van Vincent Wissels) die dit maal bij Waleed ait Abdellah belandt. Een hard schot wordt gestopt door de keeper, maar Joel weet de bal alsnog achter de keeper te werken 7-0. De laatste goal komt op het conto van Jeffrey die, na een lange solo en een geblokt schot van Coen, alsnog de keeper verschalkt.

Hoewel er 8-0 op het scoreboard staat is Volendam nog niet uitgespeeld. Ze hebben in de laatste minuten zelfs het beste van het spel en komen meermalig gevaarlijk uit. Dat leidt in de laatste minuten zelfs tot een doelpunt, waarbij een doorgebroken speler van Volendam, Waleed op het verkeerde been zet. Een schot via het been van Waleed treft vervolgens doel en brengt de score op 8-1. Niet lang erna fluit scheidsrechter Schut af, wel of niet wetend dat met dat fluitsignaal de positie van EVC zo is versterkt dat het kampioenschap in zicht is.

Volgende week woensdag de afsluitende pot tegen Purmerend. Bij winst, gelijk spel en zelfs een bescheiden verlies mag D1 zich dan laten huldigen als kampioenen van seizoen 2014/2015. Spreekt voor zich dat winst de enige gewenste uitslag is a.s. woensdag. Kom op mannen, de laatste loodjes…